ukenru
ekonomichni-trudnoschi-u-kitayi-mozhut-pospriyati-rozvitku-ukrayinskikh-virobnikiv-milovanov

Економічні труднощі в Китаї можуть посприяти розвитку українських виробників – Милованов

 • 22522 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Проблеми китайської економіки, що виникли через поширення коронавірусу, дають шанс українським виробникам зайняти нові ніші на світовому і внутрішньому ринках. Про це під час пресбрифінгу на тему "Державна підтримка підприємств та заходи із детінізації сфери працевлаштування" повідомив міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, передає кореспондент УНН.

"Канали впливу на економіку: через експорт, тому що ми експортуємо в Китай. Що саме ми експортуємо? Наш експорт складає 45%, від нього 7,2% від загального обсягу товарів є питома вага українського експорту в Китай. З тих 7% - це руди і залізні концентрати, кукурудза – 20%, соняшникова олія – 17%. Тому тут ми можемо очікувати підвищення", - розповів Милованов.

Він вважає, що позитивно на українській економіці може позначитись навіть зниження попиту на руду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джефф Безос і Бернар Арно втратили за одну ніч близько 10 млрд доларів.

"Що може бути з рудою? Попит може знизитись у Китаї, але відбудеться процес заміщення, якщо руда не буде постачатись в Китай, він не буде виробляти метал, то метал вироблятимуть інші країни, включно з нами", - вважає міністр.

На його думку, Україна впорається й без китайських товарів, що відкриває багато можливостей для вітчизняних виробників.

"По імпорту Китай в основному поставляє споживчі товари, що ми зможемо замістити або місцевими або європейськими. Теж саме стосується китайських комплектуючих і обладнання", - додав Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики оцінили економічні наслідки коронавірусу COVID-19 в усьому світі.

За інформацією міністра, питома вага імпорту товарів з Китаю за 2019 рік становила 15% від загального обсягу імпорту.

Найбільше імпортували діоди і транзистори, телефонні апарати і їх частини, машини для автоматичного оброблення інформації (електроніку).

"Це все можна замінити з інших країн Азії або Європи. Ми не очікуємо проблем до наших ланцюгів створеної доданої вартості, скоріше може подорожчати імпорт, що, в цілому, добре для економіки, особливо для вітчизняного виробника", - резюмує міністр.

Як раніше повідомлялося в УНН, Милованов не зміг прозвітувати бюджет міністерства без калькулятора.

Українські Національні Новини

Економіка