chi-mozhlivi-masovi-raketni-ataki-po-ukrayini-nayblizhchim-chasom-rozpoviv-viyskoviy-ekspert

Чи можливі масові ракетні атаки по Україні найближчим часом - розповів військовий експерт

 • 355479 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Наразі на озброєнні росії є ще значна кількість ракет, якими вона може атакувати цивільну інфраструктуру України. Проте масові атаки не так легко проводити на постійній основі, для цього потрібна підготовка. Тож ракетний терор українців буде продовжуватися, але інтенсивність обстрілів найближчим часом буде менша. Про це в коментарі УНН розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Деталі

«Треба розуміти, що це радянські запаси, які створювалися протягом тривалого часу. Але скільки їх там – ніхто не знає. Усе, що стосується інформації про зберігання і використання крилатих ракет, було засекречено, тому що ці ракети призначалися для доставки ядерних боєприпасів. Ще додатково проблема в тому, що вони розподілялися між різними видами збройних сил. Вони і в авіації, і в морських силах, і могли бути у розпорядженні ракетних військ стратегічного призначення. Загалом їх ще може бути багато, але треба розуміти, що все має свій термін придатності.

Тож сказати, що всі ракети наразі готові до використання, неможливо. Крім того, кожна ракета індивідуально має пройти певні тестові випробування, калібровку, аби переконатися, що вона спрацює. З початку війни це тільки друга масована атака. Перший раз вони запустити близько 160 ракет, зараз – 84. Тобто, фізично вони не можуть робити це дуже часто. Це складний технологічний процес підготовки», – розповів Грабський.

Чи очікуються масовані атаки найближчим часом – експерт зазначає, що наразі це неможливо. Але в цілому ракетний терор, який продовжується 8-й місяць, буде тривати і далі.

Цитата

«Це процес безперервний. Але одна справа запустити 80 ракет в день, інша справа – запустити 10. Коли здійснюється масовий запуск, система ППО не в силах знищити усі повітряні цілі. Не існує такої системи протиповітряної оборони. Але щоб 1 ракета потрапила в ціль, їм треба випустити щонайменше дві ракети, адже зараз ми збиваємо половину. Тобто, зараз вони платять масовістю. Але цю масовість не можуть забезпечити постійно. Це навіть економічно невигідно.

Тож чи можуть вони завтра, наприклад, запустити 100 ракет? Не можуть. Чи можуть вони запустити 10 ракет? Так, цілком. Але якщо ми вдень збиваємо 40 ракет, то при запуску 10 ракет вірогідність потрапляння їх у ціль стає вже нижчою. Але це не означає, що треба нехтувати повітряною тривогою, адже ймовірність влучення все ж залишається», – зазначив експерт.

Деталі

Щодо того, чи зможуть росіяни застосувати тактичну ядерну зброю з допомогою крилатих ракет, то Грабський вважає, що наразі така ймовірність невисока. Теоретично це здійснити можливо. Проте, по-перше, росія жодного разу за 30 років існування як суб’єкт міжнародного права не проводила тестування та випробування своєї ядерної зброї. По-друге, місця розташування зброї добре відомі всьому світу. Процес підготовки ядерних боєприпасів до застосування не можна приховати в сучасному світі, де моніторинг ведеться декількома засобами розвідки, включаючи і агентурну. Тому на практиці це буде складно зробити.

Нагадаємо

Армія рф під час масованого удару 10 жовтня атакувала Україну 84 ракетами та 24 безпілотниками, знищено 56 з них, зокрема, 10 дронів-камікадзе.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    За добу росіяни вбили в Україні 14 цивільних – ОП

     • 130812 переглядiв

    У Києві обмежили постачання світла усіх черг

     • 241405 переглядiв