ukenru
cherez-tisk-inflyatsiyi-nbu-pidvischiv-oblikovu-stavku-do-8

Через тиск інфляції: НБУ підвищив облікову ставку до 8%

 • 24212 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Національний банк України підвищив облікову ставку до 8% - на тлі інфляційного тиску. Таке рішення ухвалило правління НБУ у четвер, 22 липня, передає УНН.

Цитата:

"Правління НБУ ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних. В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань", - вказали у НБУ за підсумками засідання.

Деталі

У регуляторі зауважили, що у першому півріччі 2021 року інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але "відхилення було більшим, ніж передбачалося, через дію як тимчасових, так і фундаментальних факторів".

Прогноз Національного банку, як вказано, передбачає подальше підвищення облікової ставки до 8,5% та збереження її на цьому рівні до ІІ кварталу 2022 року для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році й утримання під контролем інфляційних очікувань.

"У разі реалізації додаткових проінфляційних ризиків Національний банк готовий і надалі застосовувати монетарні інструменти для повернення інфляції до цілі 5%", - підкреслили у регуляторі.

Прогноз інфляції і росту ВВП

Національний банк погіршив прогноз інфляції у 2021 році з 8,0% до 9,6%. У регуляторі вказали - "з огляду на стрімке зростання світових цін та подальше відновлення попиту".

"Інфляція вже найближчим часом незначно перевищить 10%, але сповільниться наприкінці 2021 року", - прогнозують у Нацбанку.

"Після досягнення піку восени цього року інфляція почне сповільнюватися завдяки надходженню нового врожаю та корегуванню глобальних цін на енергоносії... У другому півріччі наступного року інфляція повернеться до цілі 5% і надалі перебуватиме в цьому діапазоні", - вказали у НБУ.

При цьому Національний банк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні близько 4% у 2021-2023 роках. Зокрема, у 2021 році - на рівні 3,8%, а надалі - близько 4,0% щороку.

Доповнення

НБУ підвищив облікову ставку до 7,5% з 16 квітня, до цього часу такий рівень утримувався.

Облікова ставка визначає відсоток, під який банки можуть отримати кошти (рефінансування) від центробанку, і впливає на відсоток, під який банки дають кредити.

Українські Національні Новини

Економіка