brytaniia-skhvalyla-novi-obmezhennia-proty-rosii-za-viinu-v-ukraini

Британія схвалила нові обмеження проти росії за війну в Україні

 • 24100 переглядiв

Велика Британія ухвалила нові санкції проти росії, включаючи заборону на імпорт певних металів, а також фінансові заходи, щоб запобігти використанню товарів і технологій для підтримки воєнних дій росії в Україні.

14 грудня 2023 року уряд Великої Британії схвалив законопроект, який передбачає запровадження обмежень на товари, технології та джерела фінансування, які могли б підтримувати російську війну в Україні, повідомляє УНН

Деталі

Схвалений документ забороняє імпорт деяких російських металів. Крім того, в уряді Британії анонсували окремий закон про заборону імпорту алмазів з росії.

Також документ містить низку фінансових заходів, спрямованих на підтримку підприємств, які вирішили відмовитися від торгівлі з росією. Документ також посилює обмеження проти російського фінансового сектора, і зобов’яже дотримуватись більшої прозорості у декларуванні активів у Великій Британії.

Зазначається, що законопроект забороняє експорт цілої низки товарів, які можуть бути використані росією у військових або промислових цілях, а також новітніх технологій, які Україна знайшла на полі бою, включно з електронікою.

З огляду на низький рівень торгівлі між Великою Британією та росією, ці санкції дадуть змогу і далі позбавляти росію товарів, які вона може використовувати у своїй війні. По суті, після цього без санкцій залишиться тільки експорт товарів з низьким рівнем ризику, гуманітарних, продовольчих і медичних товарів

- йдеться у повідомленні уряду Британії.

Ці заходи набудуть чинності з 26 грудня.

Нагадаємо, що експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз неодноразово виявляли іноземну мікроелектроніку та технічні компоненти у російській зброї, яка використовується проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без імпортної електроніки російські ракети непридатні для використання – Рувін 

Раніше експерти КНДІСЕ вже встановили, що компоненти іранських "шахедів", які російські військові злочинці використовують для ударів по Україні, походять з 36 країн світу. Більшість компонентів електроніки вироблені на підприємствах США, Японії та країн Європи.

"Іран (як країну походження комплектуючих – ред.) ми змогли виявити лише на двигуні й на його складових. Тим паче, що більша частина двигуна, знову-таки, європейська", - зазначили експерти.

Також у досліджених дронах є й російські елементи. Але фахівці, які повністю відновили компонувальну та функціональну схеми БПЛА, зазначили, що деталі з рф становлять не більше ніж 15% від загальної кількості компонентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від сучасної мікроелектроніки до монтажної піни – Рувін про еволюцію "шахедів"

Економічні аналітики переконані, що росія користується заплутаними торговельними шляхами та можливістю завозити підсанкційні товари, зокрема і мікросхеми, через треті країни. Це дає можливість оминати експортний контроль, під який, зокрема, потраплять напівпровідникові технології.  Але росія завозить  їх через Китай, Туреччину, ОАЕ та інші країни.

Як правило, партія товару, який зрештою потрапляє до росії, може бути продана і перепродана кілька разів, часто через легальні компанії, перш ніж врешті потрапити до нейтральної країни-посередника.

Дані свідчать про те, що Китай на сьогодні є найбільшим експортером до росії мікрочипів та інших технологій, які використовуються у критично важливих предметах озброєння.

Тетяна Краєвська

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Бундестаг схвалив додатковий бюджет Німеччини на 2023 рік

     • 25266 переглядiв

    Армія рф обстріляла Херсон з артилерії, двоє поранених

     • 24075 переглядiв