blokuvannya-yevropoyu-produktsiyi-ukrayinskogo-apk-robit-agrobiznes-zbitkovim-predstavnik-var

Блокування Європою продукції українського АПК робить агробізнес збитковим - представник ВАР

 • 511911 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. Блокування експорту продукції українського агропромислового комплексу з боку Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії та Румунії ведуть до того, що український аграрний бізнес стає збитковим. Таку думку озвучив в ефірі загальноукраїнського телевізійного марафону заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук, повідомляє УНН.

Деталі

Особливо негативною, за словами експерта, така позиція згаданих країн є для аграріїв тих регіонів України, у яких раніше вже були укладені контракти з цими країнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії просять захисту від дискримінації з боку ЄС

Як зазначив заступник голови ВАР, наразі дуже активним гравцем у питанні блокування українського агроекспорту є Польща, яка, фактично, продовжує ініціативу заборони українського імпорту.

«Ця історія почалася з квітня, у травні були визначені позиції ЄК - заборона буде діяти з травня по червень, потім розширили її з червня по вересень й, власне, це все завдає додаткової шкоди українським аграріям», - підкреслив Денис Марчук.

За його словами, українська сторона сьогодні, в умовах війни, намагається «не тільки забезпечити себе, а й весь світ продуктами харчування». Тому у ситуації, яка наразі виникла, дуже важливо, на думку експерта, аби Єврокомісія виконувала ті зобов’язання, які на себе взяла в межах торговельних відносин з Україною, і жодних дій з продовження заборони на імпорт української продукції не відбувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До продукції українського АПК у ЄС застосовують нетарифні бар’єри – аграрії

«Інакше ми станемо свідками того, що Україна буде застосовувати певні дзеркальні методи, а цього не хотілося б. Бо ми виступаємо за рівноправні умови торгових відносин, і хотілося б, щоб вони працювали. Тому й звучать такі заяви товаровиробників - вони мали певні контракти, і потім вони не виконувалися, а вони (українські аграрії – ред.) несуть великі втрати», - пояснив Денис Марчук.

Він додав, що наразі щомісячні втрати через неможливість здійснювати торгівельні відносини з партнерами сягають «мінус 300 млн євро - це великі об’єми для країни, яка (перебуває у стані – ред.) у війні».

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    В Одесі скасували екстрені відключення світла

     • 1598626 переглядiв