ukenru
achs-na-kordoni-z-rumuniyeyu-viluchayut-navit-buterbrodi

АЧС: на кордоні з Румунією вилучають навіть бутерброди

 • 11162 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. Відтепер усі продукти, які намагаються ввезти громадяни Молдови або України на територію Румунії, вилучаються на митниці повіту Ботошани, передає УНН з посиланням на молдовський портал point.md.

"Для того, щоб не допустити поширення африканської чуми свиней, вилучені продукти знищують прямо на очах у їх власників", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що всі транспортні засоби, які направляються до Румунії з Молдови та України, проходять ретельну перевірку.

"Мандрівники, які намагаються ввезти до країни продукти харчування, опиняються без м'ясних продуктів, навіть якщо йдеться про консерви, готові страви або бутерброди", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АЧС залишить румунів без свинини

Відповідні дії румунів підкріплені документом, виданим національною радою щодо екстрених ситуацій.

"Ми знаємо, що вірус дуже стійкий, у нас є досвід після Сату-Маре, куди вірус був завезений через продукти харчування тваринного походження, приготовлені в Угорщині. Будуть конфісковані всі продукти харчування і знищені на очах їх власників. Людей, які в'їжджають у нашу країну, ми попереджаємо про заборону на ввезення харчових продуктів. У зв'язку з цим ми розклеїли оголошення біля в'їзду в пункт пропуску", - розповів заступник голови управління санітарно-ветеринарного нагляду та харчової безпеки повіту Ботошани Овідіу Аіріміцоаіе.

Нагадаємо, АЧС активно поширюється по Європі.

Вірус продовжує "завойовувати" все нові території в Угорщині, Молдови, Чехії та Румунії.

Країни, уражені АЧС, підсилюють прикордонний контроль при переміщенні товарів, які можуть стати джерелом нових спалахів вірусу.

В Україні ж тим часом АЧС неконтрольовано поширюється вже п'ятий рік поспіль. За цей час збитки фермерів (через ліквідацію зараженого поголів'я) досягли понад 170 млн грн.

На тлі епідемії ціни на свинину і сало в Україні зростають рекордними темпами. За рік свинина, зокрема, додала в ціні близько 40%, а сало - більше 70%.

На думку політика Сергія Тригубенка, боротися з АЧС нашій країні заважають кілька факторів: нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби, відсутність профільного міністра (агрополітики), а також брак компетентних кадрів.

Українські Національні Новини

Новини Світу