ukenru
zmi-u-parlamenti-niderlandiv-zavtra-golosuvatimut-za-ugodu-pro-yevroasotsiatsiyu-ukrayini

ЗМІ: у парламенті Нідерландів завтра голосуватимуть за Угоду про євроасоціацію України

 • 9578 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Більшість в нижній палаті парламенту Нідерландів, як очікується, у четвер, 23 лютого, підтримає ратифікацію Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною. Про це повідомляє EUobserver, передає УНН.

Як зазначається, обидві палати нідерландського парламенту вже домовилися ратифікувати угоду між Україною і ЄС, яка була підписана в 2014 році і ратифікована у інших країнпх ЄС. Але їх рішення було призупинено, коли більшість людей проголосували проти угоди на референдумі в квітні минулого року.

Нідерланди провели переговори зі своїми колегами з 27-и країн ЄС щодо додаткового договору, яка є юридично обов'язковою, але не змінює саму угоду.

"Ця юридично обов'язкова декларація заяву чітко враховує заперечення, які мали виборці", - сказав парламентар-лейборист Маріт Майдж під час дебатів у вівторок ввечері.

У додатку, прийнятому на саміті ЄС в грудні 2016 року, вказано, що угода між Україною і ЄС не дає Україні право на членство в ЄС, фінансову або військову підтримку.

До Партії праці і партнерів по коаліції лібералів приєдналися опозиційні проєвропейської ліберально-демократичної партії "Демократи 66" (D66) і партія GreenLeft у висловленні підтримки ратифікації. Разом сторони становлять більшість, пише видання.

Парламентар від "зелених" Рік Грасгоф заявиви, що вибір був "дилемою", але і що причини підтримати Угоду з Україною після референдуму тільки збільшилися. "Страхітлива поведінка Путіна тільки зросла", - сказав він.

Інші опозиційні партії проголосували проти.

Прем'єр-міністр М.Рютте відкинув зауваження опозиційних депутатів, які хотіли гарантій, що Нідерланди застосують своє право вето, щоб не допустити вступу України до Європейського Союзу. Як зазначається, М.Рютте сказав, що він не буде витрачати свій політичний капітал на щось, коли "переважна більшість держав-членів проти", і додав, що особисто він також виступає проти вступу України в ЄС.

Раніше Єврорада узгодила рішення для завершення ратифікації УА між Україною та ЄС.

Нагадаємо, парламенту Нідерландів знадобиться кілька тижнів на ухвалення рішення щодо України.

Нідерланди є єдиною державою ЄС, що ще не ратифікувала угоду щодо більш тісної політичної, безпекової та торгової співпраці з Києвом після референдуму в квітні, на якому нідерландці більшістю голосів проголосували проти Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Саме для усунення занепокоєнь Нідерландів щодо Угоди лідери ЄС 15 грудня ухвалили рішення щодо України.

Українські Національні Новини

Політика