ukenru
zelenskiy-zrobiv-zayavu-schodo-mozhlivosti-ugodi-z-putinim-stosovno-okupovanikh-teritoriy

Зеленський зробив заяву щодо можливості угоди з Путіним стосовно окупованих територій

 • 47006 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський не виключає, що вдасться досягти мирної угоди з російським лідером Володимиром Путіним, яка поверне Україні тимчасово окуповані території. Про це він заявив в інтерв'ю ВВС HARDtalk, передає УНН.

На запитання, чи вірить він, "що зможете укласти мирну угоду з Володимиром Путіним, яка поверне вам всі ваші території, включно з Кримом", Зеленський відповів: "Я вірю в це. В іншому випадку я би не йшов в президенти України. Це дуже складно, і тут нам потрібна допомога всього світу, це є правда. Але я не втрачаю цю віру".

Також Зеленський зазначив у відповідь на уточнення, що для нього "не є проблема" у разі невдачі на посаді президента піти і сказати народу "Знаєте, я зазнав невдачі, я більше не можу представляти вас?".

"Ви знаєте, це не є проблема для мене. Я одразу говорив, що я не чіпляюсь ні за рейтинги, ні за владу. Якщо я не зможу закінчити війну, значить потрібно, щоб прийшла інша людина, яка спроможна закінчити цю трагічну історію між нашими країнами", - сказав Президент у відповідь на таке запитання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Путіним у нас є питання, які треба вирішувати - Зеленський

Водночас, коментуючи обіцянки завершити конфлікт на Сході, зробити це, відновлюючи територіальну цілісність своєї країни, щодо чого, зі слів інтерв'юера, "за півтора року ви зазнали невдачі", Зеленський зауважив: "Це складне питання. Так, я хочу це зробити швидше, тому що я розумію: щодня ми втрачаємо наших людей".

"Але все ж таки ми розблокували Нормандський процес. Це діалог. Ми повернули всіх за стіл. Президент Франції Еммануель Макрон був готовий, він дійсно підтримує Україну. Вдячний також пані Меркель. Ми повернули президента Російської Федерації. У нас була зустріч у Нормандському форматі, ми повернули 140 людей, які були за ґратами, 140 українців. Там різні люди: не лише військові, а й громадські діячі, розвідники, журналісти, яких захопили й кинули у в'язниці тільки тому, що вони мали проукраїнську позицію. Далі - сьогодні 75 днів тиші, 75 днів не стріляють. У нас є з тимчасово окупованої території постріли…" - вів далі Президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не знає дати "нормандської зустрічі"

Інтерв'юер у відповідь сказав, що це "не зовсім так. Миру немає, тиші немає. Спостерігачі ОБСЄ, що стежать за ситуацією на Сході, розповіли про 1400 порушень режиму припинення вогню з липня. Ви стверджуєте, що обмін полоненими та припинення вогню змінили ситуацію. Насправді цього немає".

"Це так. Я розумію, що є такі складні й трагічні цифри. Якщо ми порівнюємо з вами 14 тисяч і, наприклад, у такий самий період раніше це було 80 чи 90 тисяч порушень, то ви бачите велику різницю", - відреагував на це Зеленський.

"Ми реально не реагуємо на якісь поодинокі постріли з окупованої території. Ми не маємо робити те, що призведе до ескалації цього конфлікту. Хоча є втрати. Результат - за 75 днів загинула одна людина. Одна. Я вважаю, що це наша перемога. Але ви праві, ми не зробили поки що все те, що обіцяли", - додав Глава держави.

Зі слів Зеленського, "ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки Нормандський формат, і ми йдемо по мінському напрямку. Ми розуміємо, що суб'єкти у Мінському процесі - ми і Російська Федерація, ми вдячні посередництву ОБСЄ на цьому складному шляху".

"Але перший найголовніший пункт був - забезпечити стале припинення вогню. Я вважаю, що сьогодні цей пункт виконаний", - висловився Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС високо оцінив зусилля України на шляху до мирного врегулювання ситуації на Донбасі - Зеленський

"Що стосується речей, слів, які йдуть з Кремля. Я розумію, для чого це, проте я таки хочу вам сказати, що ми готові йти за Мінськом. Що стосується тих розбіжностей, які є і в мене, і в нашому суспільстві, щодо того, що підписав пан Порошенко, так, вони є, і всі знають - і пані Меркель, і пан Путін - я йому неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус - це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, вони сьогодні неможливі. І передача кордону українській владі після виборів - це неправильно. Ми не можемо забезпечити вибори там. Ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто буде приїжджати на ту частину і проводити там вибори, якщо там є озброєні люди. Всі це розуміють. Але ми йдемо за Мінськом", - зазначив Президент.

Водночас, він підкреслив, що "є таке, треба, щоб Мінськ був трішечки гнучкішим".

Українські Національні Новини

Політика