ukenru
za-tizhden-nadiyshlo-mayzhe-tisyacha-zvernen-pro-porushennya-prav-vibortsiv-ombudsmen

За тиждень надійшло майже тисяча звернень про порушення прав виборців – Омбудсмен

 • 6871 переглядiв

КИЇВ. 1 квітня. УНН. За останній 7 днів до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової надійшло майже тисяча звернень щодо порушення прав виборців. Про це Денісова написала на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"За останні 7 днів до мене надійшло майже тисяча звернень щодо порушення прав виборців. З них 719 – на гарячу лінію, а електронною формою скористалися 220 громадян. У свою чергу, до регіональних представників Уповноваженого звернулося 107 заявників", - написала Омбудсмен.

За її даними, найпоширеніша проблема — невключення громадян у списки виборців, що складає майже 35% від загальної кількості звернень, а також неточності у цих списках – до 25%.

Питання реалізації виборчого права громадянами, які за станом здоров’я не можуть прибути до дільниці, є розповсюдженим та складає 5% усіх звернень, зазначила Омбудсмен.

За даними Денісової, відсутність медичної довідки щодо стану здоров’я для голосування на дому не дало можливості здійснити волевиявлення майже 10% громадян, які звернулися до Омбудсмена.

"За результатами проведених моніторингових візитів, здійснених представниками Уповноваженого виявлено, що окремі виборчі дільниці були недоступні для осіб з інвалідністю. Зокрема, в одному із військових шпиталів міста Луцька, кімнати для голосування знаходились на другому поверсі та працівникам медичного закладу доводилось самотужки піднімати осіб з інвалідністю до місця голосування", - додала Денісова.

Результати здійсненого Уповноваженим моніторингу дотримання виборчих прав громадян буде узагальнено, проаналізовано та оприлюднено протягом наступного тижня, зазначила Омбудсмен.

Раніше УНН повідомляв, що 31 березня до Омбудсмена було 285 звернень громадян про порушення виборчих прав.

Нагадаємо, до поліції надійшло 1927 заяв та повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом, за 31 фактами розпочато кримінальні провадження.

Українські Національні Новини

Політика