ukenru
yaponiya-do-kintsya-2019-roku-planuye-viloviti-227-kitiv-v-komertsiynikh-tsilyakh

Японія до кінця 2019 року планує виловити 227 китів у комерційних цілях

 • 10608 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. Японія, яка вчора, 30 червня, вийшла з Міжнародної комісії з промислу китів (IWC), до кінця цього року планує в комерційних цілях виловити 227 китів. Про це в понеділок повідомило агентство Kyodo, передає УНН.

Промисел японських рибалок буде вестися в територіальних водах країни та її виключній економічній зоні, але не в водах Антарктиди.

Нагадаємо, уряд Японії оголосив про вихід з IWC в грудні 2018 року, за що піддалася критиці з боку ряду держав, включаючи, зокрема, Францію та Австралію. Тоді в Токіо підкреслили, що науково встановлене поголів'я ряду видів китів дозволяє відновити їх комерційний промисел. Крім того, в уряді відзначили, що вживання китів в їжу і використання одержуваних з них продуктів є частиною культури і життя японців з давніх часів.

У 2014 році Міжнародний суд ООН в Гаазі зажадав від Токіо припинити китобійну програму, оскільки, як було заявлено, вона проводиться не з науковими, а комерційними цілями. Уряд Японії у відповідь повідомило, що скорочує число забитих китів на дві третини, проте продовжуватиме промисел. Цей проект був відкинутий Міжнародною комісією з промислу китів, а Токіо у відповідь натякнув, що може вийти з цієї організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля узбережжя Канади знайшли тіла 6 мертвих китів

У 1982 році, відповідно до міжнародного мораторієм, Японія припинила комерційне полювання на китів, проте потім вона частково відновила промисел, мотивуючи рішення необхідністю вивчити шляхи міграції, раціон й інші чинники, пов'язані з морськими ссавцями. М'ясо убитих тварин при цьому продається в японські ресторани та супермаркети, що дає підстави противникам промислу китів сумніватися в науковому характер цієї діяльності. У той же час його споживання різко впало. У 60-х роках минулого століття в Японії щорічно продавали близько 200 тис. тонн китового м'яса, а зараз його споживання скоротилося до 5 тис. тонн на рік.

Нагадаємо, в Ісландії вперше за 17 років призупинили китобійний промисел.

Українські Національні Новини

Новини Світу