Деталі
Так, парламентар пише, що згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), сільське господарство і тваринництво — другий за масштабами сектор утворення парникових газів.
“Україна входить у трійку найбільших експортерів курятини до ЄС та посідає восьме місце у світі серед експортерів м’яса птиці. Вирощування птиці займає 94% у структурі тваринництва. Ми спостерігаємо бум у галузі птахівництва і, певним чином, свинарства. В наслідок діяльності цих виробництв відбувається потужне забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту. У процесі життєдіяльності однієї курки утворюється 0,2-0,3 кг посліду. Тисячі гектарів випаленої токсичними речовинами землі, заражена вода — це інший бік вітчизняного птахівництва”, — пояснює Івченко.
На його думку, забезпечення перероблення продуктів життєдіяльності птахівництва та тваринництва — загальносвітова тенденція, яка дасть змогу України не просто покращити екологічну ситуацію, але й принесе економічну вигоду.
“Утилізація та безпечне перероблення продуктів життєдіяльності птахофабрик, свинокомплексів та ферм ВРХ дасть змогу частково зменшити екологічні проблеми та має суттєві економічні переваги у вигляді децентралізованого виробництва відновлюваної енергії. А також виробництво біопалива дозволить Україні замістити до 35% імпортного дизелю і до 10% бензину. Значне зменшення споживання традиційних енергоресурсів збільшить частку відновлюваних джерел, і це потягне за собою модернізацію економіки та підвищення добробуту громадян”, — зазначив він.
Доповнення
Нагадаємо, раніше Івченко розповів європейському виданню Eureporter про те, що потрібно для повноцінної інтеграції України у світовий продовольчий ринок.