vidnosyny-yes-ta-kytaiu-maiut-bazuvatysia-na-prahmatychnii-spivpratsi-iz-zmenshenniam-torhovelnykh-i-stratehichnykh-ryzykiv-zvit-european-parliament

Відносини ЄС та Китаю мають базуватися на прагматичній співпраці із зменшенням торговельних і стратегічних ризиків – звіт European Parliament

 • 31986 переглядiв

Депутати Європарламенту закликають ЄС більше взаємодіяти з Китаєм: досягти взаємних і збалансованих торговельних відносин з Пекіном та обмежити контроль Китаю над критичною інфраструктурою ЄС; змусити Пекін припинити підтримку москви в обхід санкцій ЄС, змінивши позицію КНР щодо рф та її агресїї проти України; протистояти Китаю через порушення прав людини. Про це повідомляє УНН із посиланням на звіт Європарламенту.

Китай є партнером, але все більше конкурентом і системним суперником. Необхідно зменшити ризик торгових потоків, щоб зміцнити стратегічну автономію ЄС; обмежити контроль Китаю над критичною інфраструктурою ЄС та боротися з кібератаками та кампаніями дезінформації

– про це ідеться у звіті євродепутатів.

Позиція євродепутатів полягає у наступному:

Парламент визнає роль Китаю як партнера, але також як конкурента та системного суперника Європейського Союзу.

ЄС та Китай зацікавлені в активних і стабільних відносинах, але за умов дотримання міжнародного права, оскільки:

1) правляча Комуністична партія Китаю не поділяє ті ж цінності, що й європейські демократії та враховуючи;

2) Китай вступає в нову еру безпеки та контролю, яка характеризується посиленням внутрішніх репресій

Відповідно до вищезазначеного, євродепутати закликають Європейський Союз більш адекватно реагувати на зростаючі зусилля Китаю змінити багатосторонній порядок.

Також Європарламент закликає ЄС більше співпрацювати з Китаєм, щоб змусити Пекін припинити ймовірну підтримку російських дій проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномальна зима в Китаї: через сильний сніг Пекін переводить школи на дистанційку

Що стосується економічних зв’язків, депутати Європарламенту підкреслюють необхідність просування до оголошеної мети скорочення торгівлі з Китаєм, щоб зміцнити відкриту стратегічну автономію ЄС. В цьому сенсі підкреслюється важливість взаємних і збалансованих торговельних відносин, зокрема покращення справедливих умов доступу до ринку КНР для європейських компаній.

Довідка

За останні кілька років бізнес-середовище в Китаї погіршилося, оскілки в країні проводяться рейди на західні компанії за порушення нечітко пояснених законів. У міру того, як Європейський Союз просувається вперед у реалізації планів щодо зниження ризиків у відносинах з Китаєм, з’являється проблема - як змусити бізнес офіційно висловити свої претензії до другої за величиною економіки світу. На це впливає страх відплати з боку Пекіна і небажання розголошувати те, що може бути дуже чутливою комерційною таємницею конкурентів, пише Finance Yahoo.

Доповнення

Серед іншого в новому звіті євродепутатів вказується важливість кроків щодо обмеження китайського контролю над критичною інфраструктурою в ЄС, а також для кращої боротьби з кібератаками та кампаніями дезінформації, що походять з Китаю, та шпигунством.

Щодо Тайваню та враховуючи непорушність "політики Єдиного Китаю" ЄС, депутати Європарламенту виступають проти будь-яких змін статус-кво в Тайванській протоці – йдеться у документі.

Нагадаємо

Тайванський пілот, завербований КНР, намагався викрасти військовий гвинтокрил Chinook.

Також УНН повідомляв, що ЄС закликав Сі Цзіньпіна допомогти заблокувати росії можливості ухилитись від санкцій

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі