ukenru
vereschuk-mayemo-nabliziti-osvitu-v-sektori-oboroni-ta-bezpeki-do-standartiv-nato

Верещук: маємо наблизити освіту в секторі оборони та безпеки до стандартів НАТО

 • 51713 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. Україна повинна наблизити освіту в секторі оборони та безпеки до стандартів НАТО. Про це заявила член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук, передає УНН.

Важливою складовою реформи сектору оборони та безпеки є реформа спеціальної освіти, вважає Верещук.

Цитата:

"Зрештою, кадри вирішують усе. А кадри виходять з навчальних закладів. Тому, якщо ми хочемо завтра мати якісний силовий блок, ми маємо сьогодні дбати про систему профільної освіти. Дива не станеться. Яка в нас освіта, такі в нас будуть кадри. Які кадри, такий у нас буде силовий блок. Який силовий блок, така в нас буде оборона та безпека", - сказала Верещук у інтерв'ю виданню АрміяInform.

Деталі

Реформуючи спеціальну освіту в секторі безпеки та оборони, Україна має зосередитися на чотирьох фундаментальних факторах, сказала нардеп. "Перше, треба професіоналізувати освіту в секторі безпеки та оборони, зробити її максимально наближеною до практичних потреб. Друге, треба забезпечити підвищення професійності людини протягом усієї її кар’єри в силовому блоці. Технології та управлінські методи розвиватимуться дуже швидко. Війна та зброя стають дедалі більш розумними. Якість нашого особового складу має відповідати поточним технологіям війни. Третє, треба наблизити спецосвіту силового блоку до стандартів НАТО. Четверте, ми маємо зробити спецосвіту наших різних силових відомств взаємно сумісною. Зрештою, нацбезпека залежить від злагодженої взаємодії всіх компонентів силового блоку країни", - уточнила Верещук.

Окрім того, на переконання нардепа, Україна повинна наблизити освіту в секторі оборони та безпеки до стандартів НАТО.

"Є стандарт НАТО Bi-SCD 075-007 "Освіта та підготовка". Ми маємо перебудувати нашу систему військової освіти згідно з цим стандартом. Це, з одного боку, підвищить якість освіти, з другого — сприятиме операційній сумісності наших сил із силами НАТО", - підкреслила Верещук.

А ще – з аналогами НАТО варто гармонізувати три рівні української військової освіти: тактичний, оперативний та стратегічний, додає нардеп, уточнюючи, що цим буде займатися профільний комітет ВР.

"Маємо уніфікувати систему підготовки кадрів для сил безпеки та оборони, а також централізувати підготовку кадрів оперативного та стратегічного рівнів — щоб держава не витрачала гроші та час там, де не треба, а натомість концентрувала ресурси на важливих напрямках. Зрештою рух вперед забезпечується якісними законами та адекватним бюджетним фінансуванням. А це в руках Верховної Ради", - резюмувала Верещук.

Доповнення

8 лютого в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки під головуванням народного депутата Ірини Верещук відбулася зустріч робочої групи на тему “Реформа спеціальної освіти в секторі безпеки та оборони”. На зустрічі був присутній радник НАТО з питань професійної військової освіти Стасіс Палдунас, представники Міноборони, СБУ, МВС та вищих навчальних закладів силових відомств.

Ірина Верещук закінчила Рава-Руську школу з золотою медаллю, після чого вступила у Військовий інститут при Львівській політехніці.

Українські Національні Новини

Політика