ukenru
vcheni-zrobili-krok-do-globalnogo-kvantovogo-internetu

Вчені зробили крок до глобального квантового інтернету

 • 21524 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Фізики розробили новий метод передачі великих обсягів квантових даних на великі відстані, для якого потрібно набагато менше ресурсів, ніж раніше. Результати дослідження можуть привести до розвитку в майбутньому квантових мереж, таких як глобальний квантовий інтернет, передає УНН з посиланням на Phys.org.

Дослідник Майкл Цвергер і його колеги з Інсбруцького університету (Австрія) опублікували статтю про новий метод квантового зв'язку на великих відстанях в недавньому випуску Physical Review Letters.

"Найбільше значення нашої роботи полягає в тому, що ми даємо ефективний і масштабований механізм для квантового зв'язку на великих відстанях", - розповів М.Цвергер.

"Ми вважаємо, що це буде важливим компонентом майбутнього квантового інтернету, в якому будуть передаватися великі обсяги квантових даних", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найпотужніший суперкомп'ютер України робив обрахунки для Великого адронного колайдера

Новий метод базується на використанні альтернативного типу квантового ретранслятора - пристрою, який генерує квантову заплутаність у віддалених точках в квантовій мережі для боротьби з втратою сигналу, в деякій мірі, як підсилювач підсилює сигнал в класичних мережах зв'язку.

Найбільшою перевагою нового квантового ретранслятора є те, що він дозволяє значно збільшити передачу квантових даних на великі відстані, в порівнянні з тим, як було раніше. Як правило, зважаючи на збільшення відстані передачі на кожній ретрансляційній станції потрібно більше ресурсів (кубітів).

Використовуючи новий квантовий ретранслятор, кількість ресурсів на переданий кубіт залишається постійною на кожній ретрансляційній станції; тобто, повністю не залежить від відстані. Це дозволяє передавати квантові дані на як завгодно великі відстані з використанням відносно невеликої кількості ресурсів. Наразі новий метод використовує кілька сотень кубітів на кожній ретрансляційній станції і може досягати міжконтинентальних відстаней.

"Просто подумайте про інтернет за ці роки, як різко зросла передача даних. Можна уявити собі квантовий інтернет, де передаються не класичні дані, а квантова інформація... Це те, де наші пропозиції стають актуальними", - зазначив М.Цвергер.

У майбутньому дослідники планують розширити використання нових квантових ретрансляторів для роботи з більшими мережами.

"Ми плануємо використовувати аналогічну ідею для квантових мереж з багатьма користувачами", - додав М.Цвергер.

Нагадаємо, китайські вчені вперше провели телепортацію на орбіту Землі.

Українські Національні Новини

Технології