ukenru
v-ukrayini-zaareshtuvali-pershogo-mera-kolaboranta-the-wall-street-journal

В Україні заарештували першого мера-колаборанта – The Wall Street Journal

 • 843154 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. В Україні заарештували мера селища Димер Київської області Олександра Харченка, який допомагав окупантам. Про це пише The Wall Street Journal, передає УНН.

Деталі

39-річний Харченко недовго "керував" селищем Димер у Вишгородському районі.

За даними журналістів, на співпрацю з окупантами підозрюваний пішов одразу після їхнього вторгнення у місто. Він нібито добровільно запропонував свої послуги й очолив колабораційну адміністрацію.

Як зазначили, чоловік  запропонував відновити роботу основних місцевих служб та добитися, щоб жителі Димера почали добре ставитися до окупантів.

Доказом у суді може бути відео, яке оприлюднили 28 березня в міноборони росії. На ньому російські військові роздавали їжу місцевим жителям, а Харченко поряд говорив не боятися росіян.

Коли почалося звільнення Київщини, російські війська під натиском українських захисників почали відступати, проте Харченка навіть не думали забирати. Тому правоохоронці досить швидко його затримали та помістили під варту.

Якщо провину "голови" Димера зможуть довести в суді, йому загрожує вкрай суворе покарання за держзраду. Під час воєнного стану цей злочин прирівнюється за тяжкістю до вбивства людини – можуть посадити до в'язниці на строк від 12 до 15 років.

Також Харченко є фігурантом статті Кримінального кодексу "Шпигунство" – від 10 до 15 років в'язниці.

Додамо

Мешканцю тимчасово окупованого міста Ізюм (Харківська область) заочно повідомлено про підозру в колабораціонізмі. Він займався обліком та розподіленням лікарських засобів в якості "гумдопомоги" від представників країни-окупанта.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП