ukenru
v-ukrayini-prodavatimut-bilshe-importnogo-piva-ekspert

В Україні продаватимуть більше імпортного пива – експерт

 • 10619 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Із кожним роком в Україні на полицях магазинів буде з'являтись більше імпортного пива. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

"Міністерство фінансів планує, що в цьому році обсяги імпортного пива в Україні зростуть на 21% і складуть 41,2 млн літри замість 34 млн в 2018 році. Саме такі дані знаходяться у звіті офісу з фінансового та економічного аналізу у ВРУ", - пише Дорошенко.

Оскільки Кабінет Міністрів із 2019 року робить середньостроковий прогноз, щонайменше на три роки, то планується, що в 2020 році імпорт пива зросте до 49,8 млн літрів, а в 2021 – до 60,3 млн. При цьому в планах не передбачено збільшувати ставка акцизу, яка в минулому році й так досягла мінімального рівня прийнятого в країнах ЄС. Оскільки девальвації національної валюти за рік не відбулось, то й знайти підстави для збільшення важко.

Експерт додав, що кожен рік обсяги ввозу з закордону пива збільшуються, оскільки в 2016 році це було лише 19 млн літрів, а в 2017 – 25,5 млн. За рахунок акцизу Мінфін планує отримати з імпортного пива 114,5 млн грн, хоча в бюджет закладено лише 81 млн грн, наступного року – 138,6 млн грн, а 2021 року – уже 167,7 млн грн.

"Однак, як би не збільшувався імпорт пива, його частка на фоні виробленого в Україні в цьому році складе лише 2%", - зазначив Дорошенко.

Міністерство аграрної політики прогнозує, що в 2019 році в країні буде зварено 1,85 млрд літрів пива та кожного року виробництво буде зростати, але менше ніж на 1% щороку. Але це лише виробництво.

"Оскільки прогнозується збільшення попиту на українське пиво за кордоном, то досить швидко, за прогнозами, буде зростати його експорт, а внутрішній попит буде збільшуватись кожного року лише на піввідсотка", - додав експерт.

Також він зазначив, що з любителів пива, за рахунок акцизного податку, у цьому році Мінфін планує зібрати 5,13 млрд грн, що визиває подив, оскільки щоб досягти цього показника необхідно або збільшити акциз, або збільшити споживання. Тому слід очікувати влітку новину про підняття акцизу на пиво з 2,78 грн до 3 грн за літр.

Як повідомляв УНН, в Україні подорожчали алкоголь та сигарети.

Українські Національні Новини

Економіка