ukenru
unn-proanalizuvav-efektivnist-roboti-ministra-ekologiyi-o-semeraka

УНН проаналізував ефективність роботи міністра екології О.Семерака

 • 18590 переглядiв

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак нагадав, що наближається рік після обрання нового уряду України, редакція УНН в свою чергу проаналізувала ефективність перебування самого міністра на посаді та результати його роботи.

На переконання члену уряду, завдяки їх команді спостерігається поступова стабілізація економіки, підвищується заробітна плата та проведено суттєві реформи, зокрема в оборонній та освітній сфері. О.Семерак вважає досягненням уряду втрату промисловості на рівні 20%, аргументуючи це агресією Росії.

Редакція УНН провела аналіз діяльності О.Семерака на посаді міністра екології та коротко публікує основні його досягнення та поразки.

Концепція боротьби зі змінами клімату. У липні 2016 року міністр екології О.Семерак запевнив, що найближчим часом Кабмін затвердить проект Концепції реалізації державної політики з питань боротьби зі змінами клімату, яка визначатиме стратегію політики України щодо викликів, пов’язаних зі зміною клімату, скороченням викидів і збільшенням поглинання парникових газів. Така Концепція була ухвалена Кабміном у грудні 2016 року на період до 2030 року.

Висновок УНН: Оскільки боротьба зі змінами клімату є абстрактною та на сьогоднішній день ведеться лише на папері, говорити про вагомі досягнення міністра у цій сфері зарано.

Інтерактивна мапа сміття. У липня 2016 року міністр екології О.Семерак анонсував створення інтерактивної карти сміттєзвалищ України. У вересні минулого року інтерактивна мапа була урочисто презентована. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман тоді наголосив, що місцева влада має всі технічні інструменти для вирішення проблем через звалища на своїх територіях.

Висновок УНН: Інтерактивна мапа була розрахована на те, що місцева влада оперативно реагуватиме на інформацію громадян про виявлення стихійних сміттєзвалищ. Як показала практика, місцева влада в більшості випадків ігнорує мапу, а державна екоінспекція штрафує держслужбовців аж на 850 грн.

Тож, мапа міністра, на жаль, так і не стала ефективним інструментом боротьби зі стихійними звалищами сміття.

Будівництво “Укриття-2” над 4-м блоком ЧАЕС. У квітні 2016 року О.Семерак запевнив, що будівництво Арки над 4-м блоком ЧАЕС буде завершено відповідно до затверджених планів.

Висновок УНН: УНН цитує портал “Слово і діло”: “Будівництво Арки здійснює компанія Novarka, яка і відповідає за дотримання планів у будівництві, однак фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі”.

Національна стратегія поводження з відходами. У травні 2016 року О.Семерак заявив, що має намір до кінця 2016 року створити стратегію поводження з відходами. У грудні 2016 року була представлена лише технічна її редакція.

Висновок УНН: Термін та порядок затвердження Нацстратегії невідомий. Тим часом, на вимогу міністра екології, на час підготовки Нацстратегії, у Верховній Раді знято з розгляду усі законопроекти, що стосуються врегулювання сфери небезпечних відходів.

Сфера поводження з небезпечними відходами. У вересні 2016 року міністр екології та природних ресурсів О.Семерак, виступаючи у Європарламенті, пообіцяв, що кошти на утилізацію небезпечних пестицидів будуть закладені у Держбюджеті на 2017 рік.

Однак, як і в минулі 2015-2016 роки, у 2017 році жодна копійка на ці цілі не передбачена. Крім того, у 2016 році Мінприроди анулювало ліцензії підприємств, які здійснювали утилізацію небезпечних пестицидів. Тож, на сьогоднішній день їх утилізація неможлива.

Висновок УНН: Мінприроди самоусунулося від вирішення проблем у сфері небезпечних відходів. Контроль за утворенням та поводженням з небезпечними відходами в Україні відсутній. Деякі області взагалі не мають інформації про стан сфери та обсяг накопичених небезпечних відходів. Окремі регіони вже понад 3 роки не виділяють кошти на утилізацію небезпечних відходів, продовжуючи їх накопичувати. Мінприроди так і не виділило кошти на демеркуризацію ( видалення ртуті) столичного заводу “Радикал”. Серед житлового масиву Києва зберігається близько 200 тис. тонн ртуті.

В Україні накопичилося вже понад 12 млн тонн небезпечних відходів ( статистика за 2015 рік, за 2016 рік інформація буде оновлена лише у лютому цього року)

Ліквідація могильників радіоактивних відходів. Україна завершила виконання проекту Трастового Фонду НАТО з ліквідації могильників радіоактивних відходів, які з часів СРСР зберігались на об’єкті “Вакуленчук” у Житомирській області.

Висновок УНН: Майже 1 млн євро освоїла компанія Голови та заступника Громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження на перезахоронені радіоактивних відходів у Києві та Київській області.

Додатково.

➢ Рахункова палата, після проведення аудиту ефективності використання держкоштів, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво пускового комплексу “Вектор” та експлуатацію його об’єктів, констатувала бездіяльність Мінприроди у сфері поводження з радіоактивними відходами. За даними відомства, Україна у 2018 році буде вимушена сплатити 20 млн доларів штрафних санкцій, якщо до цього часу не встигне виконати взяті зобов’язання.

➢ Підконтрольне Мінприроди держпідприємство “Укреко-ойл” фіктивно виграло тендер “Укрзалізниці” на утилізацію небезпечних відходів. За матеріалами УНН НАБУ мав розпочати перевірку тендеру.

Українські Національні Новини

Політика