ukenru
ukrayintsyam-prodayut-falsifikovani-liki-pid-viglyadom-diyetichnikh-dobavok-ekspert

Українцям продають фальсифіковані ліки під виглядом дієтичних добавок - експерт

 • 25290 переглядiв

КИЇВ. 12 квітня. УНН. В Україні ймовірність придбати фальсифіковані ліки досить висока. Визначити "на око", чи підроблений продукт, практично неможливо. Про це у коментарі УНН розповів керівник Державного фармакологічного центру МОЗ Віктор Чумак.

"Якщо хочуть підробити ліки - то їх підроблять так, що покупець цього не помітить", - сказав він.

Недобросовісні підприємці вдаються до низки методів, аби збути підроблені ліки. Один із них - продаж неперевірених лікарських засобів під виглядом дієтичних добавок, розповів експерт.

"Сьогодні кожна десята упаковка лікарського засобу маркується як дієтична добавка, або як косметичний засіб. Це дуже зручно, бо, починаючи від 2014-2015 рр, реєстрація дієтичних добавок та лікувальної косметики не ведеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законність проходження "аптечного законопроекту" підтвердив регламентний комітет

Раніше ринок дієтичних добавок контролювала санепідслужба, сьогодні мала б контролювати Держпродспоживслужба. Систему розвалили, повноваженнями нове відомство наділили, а законодавство - не змінили. Тому дуже зручно продавати неперевірений товар під виглядом дієтичних добавок, заробляючи гроші на здоров'ї українців", - розповів Чумак.

Нагадаємо, депутати українського парламенту ініціювали комплексну аптечну реформу. Вона передбачена законопроектом №8591-д, який, серед іншого, спрямований на боротьбу з монополією мережевих аптек і на боротьбу з високими цінами на ліки. 

Документ вже був підтриманий профільним комітетом ВР і чекає свого голосування в залі. 

Українські Національні Новини

Суспільство