ukenru
u-yevroparlamenti-burkhlivo-obgovoryuvali-zbilshennya-kuryachikh-kvot-dlya-ukrayini

У Європарламенті бурхливо обговорювали збільшення "курячих" квот для України

 • 11431 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. Днями відбулося засідання комітету Європарламенту з міжнародної торгівлі, передає УНН з посиланням на польське видання Polsat News.

Під час засідання депутати обговорили підсумки попередньої згоди України і ЄС про збільшення імпортних квот на українську курятину - з 20 тис. тонн до 70 тис. тонн у рік.

Багато євродепутатів зійшлися на думці, що експорт української курятини в ЄС досяг рекордних показників. Тому збільшувати квоти на поставки продукції недоцільно.

"Ми розуміємо ситуацію з Україною, ми за Україну, за фермерів, за реальних фермерів. Але ми не можемо ухвалити дії, які використовують прогалини (у законодавстві) і носять якийсь комбінаційний характер", - заявив депутат Європарламенту Чеслав Секерський.

На засіданні комітету був присутній представник Єврокомісії. Він зазначив, що збільшення квот є раціональним рішенням. Підкреслив, що експорт курячого м'яса з ЄС в Україну становить 180 тис. тонн, а в зворотному напрямку - 120 тис. тонн.

Утім, не всі вважали такі аргументи переконливими. Як повідомив голова комітету з міжнародної торгівлі Бернд Ланге, рішення про подальші дії буде ухвалено на засіданні координаторів політичних груп.

Нагадаємо, Україна торік піднялася на шосте місце у світовому рейтингу постачальників курятини. У ЄС Україна стабільно посідає третє місце серед експортерів, поступаючись лише Бразилії і Таїланду. При цьому навіть цих потужних конкурентів Україна має намір випередити.

На початку березня стало відомо, що Єврокомісія планує як мінімум удвічі збільшити імпортні квоти для української курятини. Міжнародна преса пов'язує цей безпрецедентний крок з Юрієм Косюком (МХП), який "своїм геніальним ходом" змусив Європу переглянути торгову політику щодо України. Детальніше про це читайте в матеріалі УНН.

Українські Національні Новини

Економіка