ukenru
u-shvetsiyi-parlament-vpershe-visloviv-votum-nedoviri-premyeru

У Швеції парламент вперше висловив вотум недовіри прем'єру

 • 21203 переглядiв

КИЇВ. 21 червня. УНН. Парламент Швеції вперше проголосував за вотум недовіри прем'єр-міністру - Стефану Левену. Про це повідомляє УНН з посиланням на телерадіокомпанію SVT.

Деталі

Відзначається, що проти прем'єр-міністра проголосували чотири політичні сили.

Зокрема, за недовіру Левену проголосував 181 депутат, проти були 109, утримався - 51 депутат.

Відзначається, що Стефан Левен став першим чинним прем'єр-міністром, якому винесли вотум недовіри. Також зазначено, що у прем'єра є тиждень для того, щоб ухвалити рішення про призначення нових виборів або про вихід у відставку.

Найближчим часом він дасть пресконференцію з цього приводу.

Додамо

18 червня Стефан Левен звинуватив "Ліву партію" в політичній кризі, оскільки та закликала провести голосування щодо вотуму недовіри уряду. Як відзначали в партії, Левену не довіряють через пропозиції уряду ввести ринкові ціни на оренду житла в новобудовах.

Окрім того, проти нього в парламенті проголосували також Християнсько-демократична, Помірна коаліційна партії і праві "Шведські демократи".

Довідка

Можливість винесення вотуму недовіри була прописана в конституції країни від 1974 року. З тих пір риксдаг (парламент) одинадцять разів голосував з цього питання і завжди негативно.

Таким чином, Левен став першим прем'єр-міністром в історії країни, якому винесено вотум недовіри.

Нагадаємо

16 червня в естонському парламенті провалився вотум недовіри прем'єр-міністру країни Каї Каллас.

Схожа ситуація сталася 4 червня в парламенті Чехії. Парламент не зміг винести чинному прем'єр-міністру Чехії Андрію Бабішу вотум недовіри.

Українські Національні Новини

Новини Світу