ukenru
u-rye-pidgotuvali-noviy-zvit-pro-umovi-v-ukrayinskikh-vyaznitsyakh-ta-psikhlikarnyakh

У РЄ підготували новий звіт про умови в українських в'язницях та психлікарнях

 • 9682 переглядiв

КИЇВ. 6 вересня. УНН. Комітет проти тортур Ради Європи представив нову доповідь щодо України, де оцінив, зокрема, що жорстокості поводження з боку правоохоронних органів в Україні стало менше, але такі звинувачення все ще часто зустрічаються. Про це УНН повідомляє з посиланням на новий звіт Комітету, підготовлений після візиту в Україну в грудні 2017 року.

Також все ще залишаються серйозними проблемами "погані матеріальні умови, перенаселеність і відсутність діяльності поза камерами у в'язницях", відзначили експерти.

Крім того, експерти РЄ рекомендували поліпшити систему нагляду в психіатричних і соціальних установах.

У той же час в Комітеті РЄ "привітали зусилля української влади у боротьбі з жорстоким поводженням з боку правоохоронних органів, і склалося враження, що в порівнянні з 2016 роком тяжкість такого жорстокого поводження зменшилася, частота таких звинувачень залишається на тривожному рівні, особливо в Києві".

Як зазначено, делегація Комітету РЄ "отримувала скарги на надмірне застосування сили особливо під час затримання з боку поліції і під час первісного допиту".

"Неприпустима практика незафіксованих затримань повністю усунена не була; Комітет також рекомендував забезпечити, щоб всі затримані особи з самого початку мали доступ до адвоката і щоб призначені адвокати ex officio (діючими на підставі прав за посадою - ред.) виконували свої функції своєчасно, сумлінно та професійно", - відзначили в Комітеті проти катувань.

"Беручи до уваги те, що Комітет повністю усвідомлює загальні проблеми, що стоять перед Україною, він закликав українську владу вжити термінових і конкретних кроків для вирішення драматичної ситуації, що спостерігається, щонайменше, у деяких з відвіданих пенітенціарних установах. Насильство між ув'язненими залишалося проблемою практично у всіх відвіданих установах, оскільки це може бути результатом дуже низької кількості співробітників в'язниць. Комітет закликав владу збільшити як рівень штату, так і присутність у відвіданих установах, а також забезпечити необхідну підготовку, поліпшити умови праці та підвищити заробітну плату, щоб знизити ризик корупції", - додали експерти РЄ.

Як зазначено, "особливість всіх відвіданих установ (крім колонії для неповнолітніх у Кременчуці) полягала в цілому у поганих або навіть жахливих матеріальних умовах у тюрмах, зокрема у Києві та Львові".

"Ситуація у СІЗО Києва погіршилася з часу попереднього візиту у 2016 році, оскільки вона була переповнена, і умови там можуть вважатися нелюдськими і такими, що принижують гідність. Комітет також серйозно стурбований гострим дефіцитом діяльності поза камерами для ув'язнених", - відзначили в Комітеті.

Положення ув'язнених, засуджених до довічного ув'язнення, за даними експертів РЄ, "залишалося практично незмінним, незважаючи на попередню рекомендацію Комітету про зміну відповідного законодавства". "Брак лікарської таємниці, погана якість реєстрації травм, а також дуже погані і негігієнічні матеріальні умови були серед проблем медичного обслуговування в тюрмах", - додали в Комітеті проти катувань.

"В установах психіатричної та соціальної допомоги делегація не отримувала достовірних тверджень про жорстоке поводження, але отримала скарги на словесні образи. Комітет привітав кроки, вжиті для забезпечення доступу пацієнтів психіатричних лікарень до вправ на відкритому повітрі, а також введення важливих нових захисних заходів для пацієнтів, які проходять примусове лікування за рішенням суду".

"Тим не менш, система догляду за пацієнтами, позбавленими дієздатності, як і раніше позбавлена ​​незалежності та неупередженості, при цьому керівництво установи і лікарі призначаються опікунами для декількох пацієнтів. Комітет закликав українську владу знайти альтернативні рішення", - відзначили експерти РЄ.

Нагадаємо, роком раніше в РЄ висловили стурбованість через умови в українських в'язницях.

Українські Національні Новини

Політика