ukenru
u-posolstvi-povidomili-chomu-sered-evakuyovanikh-z-kitayu-gromadyan-rf-buv-ukrayinets

У посольстві повідомили, чому серед евакуйованих з Китаю громадян РФ був українець

 • 39669 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Громадянин України, який вирішив покинути закриті на карантин райони Китаю разом з громадянами Росії на літаках РФ, має дозвіл на проживання в Росії та постійно мешкає у Москві. Про інших громадян України, що було евакуйовано з закритих через поширення нового коронавірусу районів Китаю, інформація відсутня. Про це повідомило посольство України у Китайській Народній Республіці у відповідь на запит кореспондента УНН.

"За інформацією ЗМІ, у ніч з 4 на 5 лютого ц.р. (за пекінським часом) літаком Міноборони РФ з міста Ухань до міста Тюмень було евакуйовано 147 осіб, більшість з яких були громадяни РФ, а також 10 громадян Білорусі, по одному громадянину Вірменії, Казахстану та України. З етичних причин посольство свідомо не називає прізвище та ім’я цього українського громадянина", - зазначили в посольстві.

Дипломати підкреслили, що посольство з перших днів виникнення епідемії в Китаї та загрози її поширення в світі на щоденній основі моніторить епідемологічну ситуацію та повідомляє про неї МЗС.

З моменту оголошення про спалах коронавірусу, як вказано, посольство докладає зусиль, спрямованих на встановлення контактів з громадянами у зоні ураження та надання консульської допомоги тим, хто сам звернувся до посольства.

За весь цей складний період, інформує дипустанова, зазначений громадянин України жодного разу не заходив на сайт посольства і не контактував з ним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Китаю планують евакуювати близько 60 українців

"Наразі посольство встановило зв’язок із 80 громадянами України, які знаходяться у провінції Хубей, з них понад 50 висловили готовність евакуюватися до України спеціальним українським літаком", - підкреслили у відомстві.

Водночас, посольство саме знайшло цього громадянина "після отриманої від його родичів скарги, надісланої також на МЗС України у ніч на 4 лютого ц.р., у якій, зокрема, повідомлялося про його бажання залишити територію Китаю".

"Цього дня у розмові з ним посольством України було з’ясовано, зокрема, що він почувається добре, перебуває у 70 км від Уханя (посольство дистанційно вирішує наразі проблему доставки усіх українських громадян до аеропорту Уханя), має дозвіл на проживання в Росії, постійно мешкає в Москві й тому розраховує на евакуацію саме до РФ. Протягом дня цей чоловік кілька разів міняв свої наміри, заявляючи про готовність то повертатися українським літаком в Україну (він надав посольству України необхідні персональні дані для узгодження його питання з китайськими органами влади), то вирушати російським літаком до РФ. Урешті-решт, пізно ввечері 4 лютого ц.р. цей український громадянин повідомив посольству України, що перебуває на шляху в аеропорт Уханя та відлітатиме до РФ російським бортом найближчими годинами", - зазначили дипломати.

Вони підкреслили: евакуація українських громадян із зони ураження вірусом з Китаю до України є їхнім правом, а не обов’язком, і може бути реалізована урядом України лише на підставі їхнього власного рішення та сумлінної взаємодії з посольством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський направив листа голові КНР щодо розповсюдження епідемії коронавірусу

"Посольство України в КНР зобов’язано поважати і цілком поважає права українських громадян, навіть тих, хто вважає для себе можливим в умовах триваючої агресії Росії проти України користуватися можливостями та співпрацювати з органами влади держави-агресора й окупанта, а також продовжувати жити і працювати в ній. Вочевидь, що у даній конкретній ситуації посольство зробило все від нього залежне, аби всіляко сприяти конкретному громадянину України в його репатріації із зони вірусу додому", - наголосили у посольстві.

Утім, підсумували у дипустанові, цей громадянин ухвалив власне рішення летіти до РФ з причин, відомих лише йому.

"Дані про інших громадян України, які також нібито вже були евакуйовані з міста Ухань та провінції Хубей літаками РФ, відсутні. За нашою інформацією, окрім вищезазначеного, інших подібних випадків не зафіксовано", - заявили у посольстві.

Представники дипустанови переконані, що "будь-які публікації в російських або українських ЗМІ, в яких приділено занадто велику увагу цьому епізоду, пов’язаному з рішенням окремого громадянина України летіти з інфікованої коронавірусом зони в Китаї до РФ, з надто вільним викладенням розвитку подій та критичними оцінками на адресу причетних органів влади України та посольства України в КНР, не відповідають дійсності".

Нагадаємо, напередодні російські ЗМІ повідомили про те, що серед евакуюваних РФ з Китаю громадян, поміщених на карантин, є громадяни України.

Українські Національні Новини

Політика