ukenru
u-nayblizhchi-tri-roki-na-likuvannya-onkologiyi-bude-vitrachatisya-naybilshe-groshey

У найближчі три роки на лікування онкології буде витрачатися найбільше грошей

 • 6896 переглядiв

КИЇВ. 23 квітня. УНН. До 2023 року обсяг витрат на лікарські препарати для лікування хронічних або рідкісних захворювань в світі може досягти 475-505 млрд дол., передає УНН з посиланням на дані галузевого видання apteka.ua.

"Очікується, що до 2023 року обсяг витрат на препарати для лікування хронічних або рідкісних захворювань, які є дорогими, на розвинених ринках може досягти 475-505 млрд дол.", - говориться в повідомленні.

Відзначається, що домінувати у витратах будуть ліки для лікування онкології (29%). Далі йдуть витрати на ліки для лікування аутоімунних захворювань (17%), імунологія (10%), ВІЛ (9%), розсіяний склероз (7%), вірусний гепатит (4%), фактори згортання крові (3%), захворювання дихальної системи (2%) остеопороз 2%, препарати, що стимулюють еритропоез (1%), інші (16%).

Нагадаємо, як писав УНН, українцям не вистачає грошей на ліки і на лікування, тому практично половина наших громадян змушені лікуватися в борг.

Паралельно експерти в один голос твердять про те, що в українських аптеках ціни на препарати значно завищені, і часто, абсолютно необгрунтовано.

Депутати звинувачують у всьому монополію ставків на аптечному ринку, і вже внесли в Раду законопроект, що передбачає обмеження для мережевого бізнесу.

"Законопроект (№ 8591-д) так само, як і в країнах ЄС - Польщі, Німеччини, Австрії, Латвії - пропонує обмеження. Перше, в одних руках не може бути, як зараз, в Україні, по 200-300 аптечних установ, оскільки така практика створює монополію, яка диктує фінансові умови і для виробників, і для споживачів (за вартістю ліків).

Тому, в доопрацьованому законопроекті зазначено, що в одних руках може бути 4 аптеки. Якщо є ліцензія на продаж таких лікарських засобів, як знеболюючі, додаткова ліцензія на продаж наркотиків, то вона дає право мати одного власника 8 аптек. Це для того, щоб поширювати доступність знеболюючих препаратів. Особливо це важливо в селі, коли люди змушені їздити в місто, щоб купити потрібні ліки", - пояснила ініціатор законопроекту, нардеп Ірина Сисоєнко.

Зазначений документ був підтриманий профільним комітетом ВР і чекає свого голосування в сесійній залі.

Українські Національні Новини

Економіка