ukenru
u-mininfrastrukturi-rozpovili-scho-robiti-moryakam-yakikh-oblipili-nezakonni-agenti

У Мінінфраструктури розповіли, що робити морякам, яких "обліпили" незаконні агенти

 • 27119 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Недосконала законодавча база дає можливість будь-якого роду шахраям паразитувати і заробляти на моряках. Про це УНН розповів генеральний директор Директорату морського і річкового транспорту Міністерства інфраструктури Ярослав Ілясевич.

"Інформація про різні маніпуляції надходить і в Міністерство. У більшості випадків це є наслідком прогалин у законодавстві, яким користуються зловмисники. Так звані "агенти" ніякого відношення до законних процесів не мають. І безумовно, якщо факти є - вони вимагають реакції правоохоронців. Система як працювала, так і працює: моряку слід дотримуватися процедури, подавати документи через єдині законні установи. Інших варіантів тут немає", - повідомляє Ілясевич.

"У будь-якому випадку я раджу морякам йти по державній системі, не укладати договори з жодними агентами і не переплачувати за ці документи. Ми зараз працюємо над тим, щоб подібні ситуації в системі дипломування моряків викорінити зовсім", - підкреслюють в Міністерстві.

Тим, хто стикається з будь-якими порушеннями вже зараз, Ілясевич радить звертатися до Морської адміністрації.

"Морська адміністрація, згідно зі своїми повноваженнями, відповідає за контроль і загальне керівництво в системі підготовки дипломування моряків. Найближчим часом функції, які зараз закріплені за Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків будуть повністю сконцентровані за Морською адміністрацією. Тому звертатися по всіх випадках ризику і затримок слід офіційно до Морської адміністрації. Вона уповноважена і зобов'язана реагувати.

Якщо моряк подає документи законним шляхом, через Морську адміністрацію, сервісний центр, Інспекцію з дипломування, тоді моряку буде зрозуміло, куди звертатися в разі проблем - до вищої інстанції. У разі якщо моряк подає документи через осіб, які не мають ніякого відношення до системи дипломування, то він це робить на свій ризик і тоді йому ніхто не допоможе, тому що в законодавчому полі агентів не існує", - пояснив Ілясевич.

Міністерство інфраструктури, в свою чергу, зараз активно працює над удосконаленням системи підготовки та дипломування моряків, щоб виключити всі ризик-фактори.

"Міністерство бачить і розуміє проблематику, тому взялося реформувати існуючу систему. З середини листопада буде ліквідована Інспекція дипломування моряків і всі функції будуть передаватися на Морську адміністрацію. Таким чином буде забезпечено більш чіткий і зрозумілий механізм проходження всіх необхідних етапів - всі необхідні функції будуть замкнуті на одній організації. Фактично, буде проведена оптимізація. Ми також максимально спростимо процес проходження документів і необхідних процедур. Наша мета, це подача документів через електронні сервіси, і прозорі центри обслуговування моряка, а відстежувати проходження документів можна буде через електронний кабінет. І найголовніше, ми крок за кроком дамо можливість моряку проходити процес підготовки і дипломування за спрощеною процедурою у відповідності з нормами міжнародної Конвенції з питань підготовки та дипломування моряків і несення вахти. За нашими розрахунками, приблизно через два місяці система буде трансформуватися в якісний і зручний сервіс", - підсумував Ілясевич.

Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що через два місяці будуть ліквідовані всі незаконні схеми дипломування моряків. Одним з "осередків корупції", за словами міністра, була Інспекція, яка підлягає ліквідації.

Українські Національні Новини

Політика