ukenru
u-dbr-vidmovilisya-reyestruvati-skargu-na-genprokurora-u-spravi-gandzyuk-yurist

У ДБР відмовилися реєструвати скаргу на Генпрокурора у справі Гандзюк - юрист

 • 6901 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Слідчий Державного бюро розслідування (ДБР) відмовився реєструвати скаргу на Генерального прокурора Юрія Луценка щодо розголошення даних досудового розслідування у справі громадської активістки Катерини Гандзюк. Про це повідомив юрист і громадський активіст Масі Найєм, передає УНН.

"ДБР неправомірно відмовилося реєструвати кримінальне провадження щодо розголошення Генпрокурором Луценком відомостей досудового розслідування у справі Каті. Нагадаю, заяву я подав за ч. 2 ст. 387 ККУ, мова в якій йде про розголошення даних досудового розслідування, вчинене, зокрема, прокурором незалежно від того, чи приймала ця особа безпосередню участь у досудовому розслідуванні", - зазначив юрист.

За його словами, заяву розглядав слідчий ДБР Віталій Шаманін, який прийшов у бюро з посади слідчого прокуратури міста Києва.

Як пояснив юрист, Шаманін аргументує відмову внести відомості в ЄРДР іншою частиною 387 статті ККУ, за якою розголошення даних досудового слідства чи дізнання утворює склад злочину, якщо його вчинено без дозволу прокурора, слідчого або особи, і якщо особа була попереджена в порядку ст. 222 КПК України про обов’язок не розголошувати такі дані.

"Дозвіл прокурора на розголошення та попередження про обов’язок не розголошувати дані передбачені ч. 1 ст. 387 ККУ, ми ж подали заяву про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 387", - наголосив Масі Найєм.

Крім того, за його словами, ч. 2 ст. 387 не передбачає класифікуючу ознаку у вигляді дозволу слідчого або прокурора на розголошення, що спростовує тезу слідчого про те, що у заяві не викладені обставини ненадання слідчим або прокурором дозволу на розголошення відомостей досудового розслідування.

Також юрист підкреслив, що згідно з КПК слідчий зобов’язаний у разі надходження заяви про кримінальне правопорушення прийняти та зареєструвати її, а відмова у прийнятті та реєстрації заяви не допускається.

"Відтак, я подав скаргу до Печерського суду на бездіяльність ДБР. Суддею у справі визначено Батрин Олесю Василівну", - додав він.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що знає прізвище замовника вбивства активістки Катерини Гандзюк.

СБУ пов'язує вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк із її громадською позицією щодо незаконної рубки лісу на Херсонщині, яку покривали місцеві чиновники.

31 липня громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду власного будинку, внаслідок чого опіками було уражено 30% тіла активістки. 4 листопада, після 3-х місяців лікування активістки, стало відомо про її смерть.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП