ukenru
u-amku-rozpovili-yak-stvoriti-konkurentsiyu-na-vugilnomu-rinku

У АМКУ розповіли, як створити конкуренцію на вугільному ринку

 • 10592 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Створення конкуренції на вугільному ринку може забезпечити впровадження біржової торгівлі, а також лібералізація імпорту електроенергії з ЄС. Про це повідомив на брифінгу голова АМКУ Юрій Терентьєв, передає кореспондент УНН.

"Створенню конкуренції на ринку енергетичного вугілля сприятиме впровадження біржової торгівлі, хоча воно в українських умовах може викликати питання. Це не є панацеєю, але впровадження біржових механізмів щодо вугілля, безумовно, буде позитивним кроком", - сказав Терентьєв.

Крім того, він додав, що якщо говорити про впровадження третього енергопакету і при цьому не робити кроки щодо лібералізації імпорту електроенергії, то тут виникає ситуація, що Україна не може впроваджувати європейські правила і при цьому створювати бар'єри для зовнішньої торгівлі базовими енергоресурсами та електроенергією.

"Тому одним із кроків, коли закон про ринок електроенергії набуде чинності, буде дієвий механізм участі імпортної електроенергії з ЄС. Це допоможе балансувати ціни, які встановлюватимуть українські компанії", - переконаний голова АМКУ.

Як пояснив він, на ринку енергетичного вугілля Україна має обмежену кількість учасників як на стороні покупців, так на стороні продавців. Це з одного боку компанії групи ДТЕК та державні шахти, а з іншого боку це теплова генерація в особі того ж ДТЕК, та енергогенеруючих компаній державної форми власності. Тобто це досить обмежене коло учасників.

Терентьєв нагадав, що 3 травня АМКУ схвалив рішення щодо заборони узгоджених дій у вигляді внесення змін до Додатка 2 до Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України у частині вибору складу обладнання з урахуванням необхідності забезпечення незнижуваних запасів вугілля на складах електростанцій, розрахунку цін за робочу потужність та платежів за електричну енергію виробникам, які працюють за ціновими заявками.

"Фактично це рішення стосується того, що пріоритет у виборі блоків генеруючи установок, надається тим, які функціонують на марці Г – тобто марці українського видобутку, а не антрацитній групі. З юридичної точки зору це прецедентне рішення, оскільки якщо подивитись практику роботи АМКУ, то заборона узгоджених дій, особливо на ринку електроенергії, відбувається не часто", - зауважив очільник відомства.

Як повідомляв УНН, Київське територіальне відділення Антимонопольного комітету України вирішило розібратися з ситуацією підняттям цін в готелях на період проведення фіналу Ліги Чемпіонів.

Українські Національні Новини

Економіка