ukenru
svyaschenik-yakiy-peremig-aparteyid-pomer-arkhiyepiskop-desmond-tutu

Священик, який переміг апартеїд: помер архієпископ Десмонд Туту

 • 21798 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. Помер один з найвідоміших південно-африканських борців за права людини, лауреат Нобелівської премії миру, архієпископ Десмонд Туту, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Він був вірним прихильником Нельсона Мандели і першим темношкірим англіканським єпископом в Кейптауні і Йоганнесбурзі, якого за життя називали совістю нації.

Десмонду Туту було 90 років. Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що смерть архієпископа стала "ще одним розділом скорботи в прощанні нашої нації з поколінням видатних південноафриканців".

Усього кілька тижнів тому помер Фредерік Віллем де Клерк, який був останнім білим лідером ПАР.

У роки апартеїду Десмонд Туту був голосом безправних темношкірих африканців і послідовним критиком режиму, який підтримав бойкот уряду з боку світової спільноти. Коли президентом країни став Нельсон Мандела, Туту очолив комісію правди і примирення, яка домоглася великих успіхів у реабілітації жертв апартеїду і примиренні конфліктуючих сторін.

Встановлення демократичного режиму в Південній Африці - багато в чому його заслуга, а придуманий ним вислів "Райдужна Країна" стало другою назвою ПАР після апартеїду.

Доповнення

Десмонд Мпіло Туту народився в 1931 році в Клерксдорпі, Трансвааль. Його батьки говорили мовою коса родини банту. Коли йому було 12 років, його сім'я переїхала в Йоганнесбург. Його батько працював учителем, а мати - кухарем і прибиральницею в навчальному закладі для сліпих.

Українські Національні Новини

Новини Світу