ukenru
svinina-shpinat-kartoplya-ucheni-nazvali-nebezpechni-dlya-nirok-produkti

Свинина, шпинат, картопля: учені назвали небезпечні для нирок продукти

 • 20353 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Нирки відіграють важливу роль у фільтрації та виведенні токсинів з організму, а також у контролі рівня артеріального тиску і здоров'я еритроцитів. Учені з'ясували, які продукти негативно впливають на цей важливий орган, передає УНН, посилаючись на Журнал Американського товариства нефрології.

Цитата:

"Щоб не нашкодити ниркам, слід їсти не більше трьох порцій червоного м'яса в тиждень. Згідно з дослідженням, високе споживання червоного м'яса пов'язане з розвитком термінальної стадії ниркової недостатності (ТНН)", - пояснили вчені.

Свинина

Щоб зберегти здоров'я нирок, фахівці рекомендують виключити зі свого раціону продукти з переробленої свинини.

"Згідно з метааналізом 23 досліджень, споживання салямі, шинки, бекону і ковбас збільшує ризики розвитку нирково-клітинної карциноми, однієї з форм раку нирок", - йдеться в дослідженні.

Шпинат

За даними Національної медичної бібліотеки, якщо проблем з нирками немає, то шпинат можна спокійно включати в раціон.

"Однак людям з певними захворюваннями нирок слід обмежити його вживання, що довело дослідження. З'ясувалося, що часте споживання оксалатів, що містяться у шпинаті, на 20% збільшує ризик утворення каменів у нирках серед чоловіків і жінок похилого віку", - пишуть в Журналі Американської спілки нефрології.

Картопля

Учені з'ясували, що людям, у яких є проблеми з нирками, потрібно з обережністю їсти картоплю, адже в ній міститься багато калію.

"Пацієнти з пізньою стадією хронічного захворювання нирок, у яких в сироватці крові було багато калію, мали більше шансів померти, ніж люди з більш низьким рівнем калію", - резюмували у виданні.

Доповнення

Раніше вчені виявили, що свинина має такий ж негативний вплив на печінку людини, як і алкоголь.

По темі

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грамів у тиждень.

Довідка

Червоне м'ясо - усі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Здоров'я