ukenru
status-zakordonnogo-ukrayintsya-mayut-trokhi-bilshe-10-tis-osib

Статус закордонного українця мають трохи більше 10 тис. осіб

 • 10339 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. З 2006 року по кінець 2018 року статус закордонного українця отримали трохи більше 10 тис. осіб. Про це повідомило Міністерство закордонних справ, передає УНН з посиланням на ГО "Європа без бар'єрів".

"З 2006 року по кінець 2018 року статус закордонного українця отримали 10 322 іноземці та особи без громадянства. Зокрема, у 2018 році цей статус отримали 567 осіб, у 2017 – 481, у 2016 – 664. Найбільша кількість осіб отримувала статус закордонного українця у 2008 і 2013 роках – 1274 і 1184 відповідно. Найменше нових закордонних українців з’явилося 2015 року – лише 185", - повідомили в організації.

Згідно з даними ГО, закон про статус закордонного українця було ухвалено 2004 року, а перші рішення про надання статусу – 2006-го.

Втім, як наголосили в організації, Карту поляка з 2008 по 2017 рік отримали понад 100 тисяч українців і близько 120 тисяч білорусів.

“Навіть після 10 років існування статус закордонного українця та переваги, які він надає, залишається маловідомим документом – як серед українців за кордоном, так і серед представників державних служб в Україні, які стикаються з власниками цього статусу, і не знають, які права він дає”, – розповіла виконавча директорка ГО “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко.

За її словами, серед переваг статусу закордонного українця – безкоштовна вища освіта, право на дозвіл на постійне проживання поза квотою імміграції, право на довгострокову візу. Утім, на думку експертів ГО, українські органи влади, і передусім, МЗС, повинні активніше провадити політику інформування про можливість стати “закордонним українцем”, а крім того, сам цей статус потребує реформування в бік розширення можливостей, які отримують його власники.

Згідно з законодавством, закордонний українець – це особа, яка є громадянином іншої держави або особою без громадянства, і має українське етнічне походження або походить з України. Такі особи можуть звернутися до Міністерства закордонних справ, щоб отримати посвідчення закордонного українця. Посвідчення дає низку переваг порівняно зі “звичайними” іноземцями – право на безоплатну вищу освіту (у рамках квот), право на отримання посвідки на постійне проживання поза рамками імміграційних квот, для візових країн – право на отримання 5-річної візи, спрощену процедуру отримання громадянства, працевлаштування тощо.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року Сенат Польщі ухвалив новий закон про карту поляка, яким передбачено, що рішення про виплату грошової допомоги для власників карт поляка, які клопочуться про надання дозволу на постійне проживання у Польщі, будуть видавати не старости, а воєводи.

З 2014 року дозвіл на постійне перебування у Польщі з карткою поляка отримали 15,5 тисяч громадян України.

Українські Національні Новини

Політика