sprava-mn17-sud-v-gaazi-vidkhiliv-klopotannya-zakhistu-pro-dopit-amerikanskogo-rozvidnika-i-prizupiniv-slukhannya-do-6-veresnya

Справа МН17: суд в Гаазі відхилив клопотання захисту про допит американського розвідника і призупинив слухання до 6 вересня

 • 27776 переглядiв

КИЇВ. 8 липня. УНН. Окружний суд Гааги в четвер, 8 липня, відхилив клопотання захисту про допит американського розвідника, який сформував звіт про катастрофу Боїнга МН17 над Донбасом в 2014 році, і призупинив слухання по суті до 6 вересня. Про це повідомляє кореспондент УНН.

Деталі

Раніше захист громадянина Росії Олега Пулатова (позивний Гюрза) звернулася до суду з клопотанням допитати американського експерта, який був одним з авторів меморандуму за супутниковими знімками, на яких нібито зафіксовано запуск ракети по літаку рейсу MH17.

Так, в суді нагадали про доручення в 2020 році слідчого судді запросити у США супутникові знімки району катастрофи.
У свою чергу, американська сторона відмовилася, пояснивши це тим, що раніше вся можлива інформація була надана розвідці Нідерландів.

Таким чином суд робить висновок, що США не нададуть ніяку іншу інформацію, і з цієї причини клопотання про допит американського розвідника відхилено як безглузде.

Згідно зі складеним американським розвідником звітом, розвідці Нідерландів була передана вся інформація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця катастрофи MH17: СБУ підсумувала проведену роботу за 5 років

Крім того, суд також відхилив прохання захисту про нове опитування експертів російського оборонного концерну "Алмаз-Антей" з приводу їх розслідування катастрофи.

Також повідомлялося про відхилення прохання сторони захисту допитати бізнесмена Ігоря Коломойського в якості свідка у справі про катастрофу. Адвокат Олега Пулатова повідомляла, що в матеріалах справи є інформація про відео, де Коломойський зізнається в причетності до катастрофи.

Слухання у справі про катастрофу MH17 в нідерландському суді призупинили до 6 вересня.

Контекст

17 липня 2014 року Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий в небі над Донецькою областю. Всі 298 осіб, що знаходилися на борту, загинули.

24 травня 2018-го Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейса MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", що належить 53-й бригаді з міста Курська в Російській Федерації.

У червні 2019-го слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних в причетності до катастрофи MH17.

Процес у справі MH17 в окружному суді Гааги розпочався 9 березня минулого року.

Слухання по суті почалися 7 червня.

Так, до 10 червня суд обговорював матеріали справи, надані прокуратурою Нідерландів - фото і відеоматеріали, а також перехоплені телефонні розмови і показання свідків.

Також на попередніх засіданнях суд перейшов до обговорення ролі обвинувачуваних у справі. Ними є Ігор Гіркін з позивним "Стрілков", Сергій Дубинський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза") і Леонід Харченко ("Крот"). Зокрема, було оприлюднено низку телефонних розмов між обвинуваченими, які серед іншого обговорювали Бук, з якого в результаті і був збитий літак.

18 червня суд в Нідерландах завершив демонстрацію всіх доказів у справі про MH17.

Детально обговорювалася роль Ігоря Гіркін, одного з підозрюваних. Сторона обвинувачення намагалася спростувати твердження сторони захисту про те, що їх докази містять дезінформацію.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна отримала вже 5,1 млн доз вакцин від COVID-19

     • 18713 переглядiв

    В Угорщині не будуть пускати активістів ЛГБТ до шкіл

     • 21456 переглядiв

    У Києві знесуть пам'ятник дружби з Москвою

     • 30112 переглядiв