ukenru
skandal-z-ikonoyu-z-luganska-u-bosniyi-ukrayina-vimagaye-dopustiti-fakhivtsiv-dlya-ekspertizi

Скандал з іконою з Луганська у Боснії: Україна вимагає допустити фахівців для експертизи

 • 18227 переглядiв

КИЇВ. 28 січня. УНН. Міністерство культури та інформаційної політики України готове направити фахівців для проведення експертизи ікони, подарованої російському міністру Сергію Лаврову в Боснії і Герцеговині. Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті МКІП, передає УНН.

Цитата

“Потрібно встановити атрибуцію, чітко визначити іконописну школу, час виготовлення цієї ікони. Якщо боснійська сторона не готова передати в Україну для експертизи цю ікону, то тоді ми вимагаємо доступу українських фахівців на територію Боснії і Герцеговини”, - зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

Деталі

Фоменко також підкреслила, що інформація, яка зараз фігурує в пресі, зокрема про 300-річний вік ікони і про те, що вона вивезена з Луганська, поки не підтверджена.

“В нас є попередня експертиза Національного художнього музею, яка відносить цю ікону до періоду початку XX ст. А питання, звідки саме вивезений цей артефакт, зараз вивчають правоохоронні органи в рамках відкритого кримінального провадження”, - додала вона.

Заступниця міністра також повідомила, що МКІП не надавало свідоцтва на вивезення цієї культурної цінності за кордон, тому її володілець має надати документи, які підтверджують його право власності, або документ, який підтверджує, що він законно з території України вивіз цю ікону.

Скандал з іконою

У грудні 2020 року глава Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік, який представляє громаду сербів країни, подарував очільнику МЗС РФ Сергію Лаврову ікону, на якій журналісти помітили примітку, що вона раніше перебувала на території окупованого проросійськими бойовиками Луганська. Боснійські політики та чиновники, які представляють інші громади де-факто конфедеративної влади Боснії і Герцеговини доволі активно відреагували на інцидент у боснійській столиці — Сараєво.

За словами самого Додіка, іконі 300 років, вона була “знайдена в Луганську”, а печатка на самій іконі свідчила про те, що цей витвір релігійного мистецтва належить Радянській Україні. МЗС РФ пізніше повернуло ікону до Боснії і Герцеговини.

Згодом глава МЗС України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна вимагає від Боснії і Герцеговини повернути українську ікону, а Додіка, який заявив, що немає доказів про українське походження ікони, звинуватив в брехні.

Нещодавно, 16 січня, глава Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік звинуватив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу в розповсюдженні “неправдивих відомостей та некомпетентності”.



Українські Національні Новини

Політика