ukenru
sichneviy-lokdaun-podiyav-stepanov

Січневий "локдаун" подіяв - Степанов

 • 14583 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Завдяки жорсткому карантину у січні в Україні вдалося збити хвилю розповсюдження COVID-19 після зимових свят. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу у п'ятницю, 22 січня, передає кореспондент УНН.

"Ми вважаємо, що ми в змозі досягти та досягли головного ефекту від введення жорсткого карантину – нам вдалося на початкових стадіях збити цю хвилю розповсюдження COVID-19, яка потенційно повинна була розпочатися після новорічних свят", - сказав Степанов.

При цьому він вказав на падіння приросту кількості хворих за добу останнім часом. "Ми досягли певної серйозної стабілізації в цих речах", - додав міністр.

Деталі

Степанов заявив, що введені у січні жорсткі карантинні заходи є лише частиною ширшої стратегії МОЗ щодо боротьби з COVID-19.

"Неможливо розглядати і не треба розглядати виключно жорсткі карантинні заходи у той період, у який вони ставилися, треба розглядати більш комплексно. Це наша загальна національна стратегія МОЗ щодо боротьби з COVID-19, яка почалася з початку пандемії, і з початку пандемії ми вводили ті чи інші обмежувальні заходи… Також була зрозуміла певна логіка щодо введення карантину з жорсткими обмеженнями з 8 по 25 січня", - розповів Степанов.

За його словами, такі обмеженні впливають на загальну картину - як за захворюваністю, так і за кількістю важких випадків та госпіталізованих людей.

При цьому Степанов вказав: щоб оцінити до кінця вплив жорстких карантинних заходів у січні, потрібно ще почекати після його завершення, переходу на іншу стадію стратегії МОЗ. "Після певного періоду ми зможемо оцінити і будемо інформувати, як воно вплинуло", - додав він.

Що передувало

Осінь відзначилася в Україні хвилею захворюваності на COVID-19. Добовий приріст нових випадків досягав 15 тисяч. На початку листопада Степанов вказував, що ситуація катастрофічна. Тоді, через стрімке поширення коронавірусу, уряд вдався до запровадження карантину вихідного дня - на три пари вихідних до кінця листопада.

Згодом почалися розмови про жорсткий карантин. Його вирішили ввести після зимових свят - з 8 по 24 січня.

Критика

У соцмережах піднялася хвиля критики з приводу заборони на продаж деяких товарів у супермаркетах у межах жорсткого карантину з 8 по 24 січня - зокрема, щодо шкарпеток та колгот, канцелярії та побутової хімії.

У МОЗ заборони пояснювали намаганням зменшити скупчення людей.

Варто нагадати

Наразі в Україні діє жорсткий карантин - з 8 по 24 січня - з низкою обмежень, зокрема, і щодо сфері торгівлі.

А з 19 грудня вводили нові карантинні обмеження - по всій території України правила "помаранчевої" зони. До них країна повернеться після завершення січневого "локдауну".

Карантин для протидії поширенню нового типу коронавірусу в Україні запровадили з 12 березня. Загалом дію обмежень продовжено до 28 лютого.

Окрім того, уряд розглядає можливість продовження адаптивного карантину в Україні до 31 березня.

Адаптивний карантин вперше введений в Україні влітку, у його межах регіони отримують позначення кольорами відповідно до масштабів поширення у них коронавірусу (у бік зростання) - зелений, жовтий, помаранчевий та червоний.

Українські Національні Новини

Політика