ukenru
shanuymo-rozmayittya-oglyad-podiy-za-12-18-chervnya

Шануймо розмаїття. Огляд подій за 12-18 червня

 • 18643 переглядiв

Головною новиною тижня став Марш рівності у Києві: українська столиця намагалася "шанувати розмаїття" і, варто відзначити, робила це досить непогано.

КИЇВПРАЙД

Про те, що Марш рівності відбудеться у Києві 18 червня, стало відомо ще у квітні цього року. У травні Європа та Америка активно закликали гарантувати безпечне проведення Маршу.

"У відкритому демократичному суспільстві цінності толерантності та поваги до розмаїття належать до основоположних. Після деяких інцидентів з проявами насильства в минулому, міжнародна спільнота продовжує висловлювати занепокоєння щодо безпеки ЛГБТІ-українців (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсекс-людей), їхніх друзів, родин та всіх, хто підтримує толерантність і рівність в Україні", - йшлося у спільній заяві послів ЄС та США.

Посли закликали поліцію та міську владу підтримати й захистити право ЛГБТІ та тих, хто їх підтримує, на проведення Маршу рівності. Влада, треба зазначити, прислухалася до прохання Заходу. Напередодні Маршу організатори КиївПрайду провели прес-конференцію, під час якої повідомили, що в ході акції у Києві забезпечуватимуть спокій близько шести тисяч правоохоронців. Окрім того, марш мали охороняти близько 50 волонтерів безпеки, які мали організовувати колону та слідкувати за тим, аби всередині маршу не відбувалися провокації. Втім, уникнути сутичок не вдалося.

У неділю, 18 червня, на Марш вийшло близько 2,5 тис. чоловік. Загалом, акція відбулася без серйозних провокацій. Однак, відбулося кілька сутичок. Спочатку виникла сутичка біля червоного корпусу Університету Шевченка. Один із мітингуючих, які виступали проти пропаганди гомосексуалізму, зірвав з одного з активістів прапор ЛГБТ. Після цього до них підійшла дівчина з обмеженими можливостями з ЛГБТ-спільноти, її почали штовхати і ображати. В інцидент втрутилися спецпризначенці і розпочалася сутичка між правоохоронцями і активістами. Правоохоронцям вдалося відтіснити представників ЛГБТ-спільноти і сутичку було швидко вичерпано.

Другий конфлікт стався між поліцією та противниками Маршу. На підході до площі Льва Толстого перед правоохоронцями, які йшли в голові колони, стали кілька противників маршу, щоб не пустити колону далі. Виникла сутичка – поліція почала відтісняти активістів, однак без застосування спеціальних засобів. В результаті двоє поліцейських отримали незначні травми, а шістьох мітингувальників було затримано. Трохи пізніше цифра затриманих збільшилися до семи осіб.

А ТИМ ЧАСОМ…

…у світі відбувалася власна "шана розмаїттю". Сполучені Штати, приміром, "шанували розмаїття" санкцій проти Російської Федерації. Цього тижня американський Сенат схвалив законопроект про посилення санкцій проти Росії.  Документ передбачає закріплення на законодавчому рівні обмежень, які було введено наказами колишнього президента США Бараком Обамою через анексію Криму та конфлікт на Донбасі. Також цей документ унеможливлює відміну санкцій без згоди Конгресу.

У Лондоні тим часом стався прикрий інцидент: у ніч на середу, 14 червня, в багатоквартирному житловому будинку Гренфелл Тауер на заході міста сталася пожежа, яка тривала понад добу. У результаті 24-поверховий будинок вигорів майже повністю. За даними влади, до початку спалаху в будівлі могли перебувати до 600 осіб.  Станом на неділю, 18 червня, кількість загиблих сягнула 58 осіб.

Будівля Гренфелл Тауер була збудована в 1978 році, в ній розташовано близько 200 квартир. Мешканці, яким вдалося врятуватися, кажуть, що в будинку не працювала пожежна сигналізація.  Також наголошується, що в британських висотках не встановлюються системи для гасіння пожеж. Причина загоряння залишається невстановленою. Серед версій, що з'явилися в ЗМІ – дефект електропроводки, вибух газу та пожежа холодильника в одній з квартир. Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей вже розпорядилася провести повномасштабне відкрите розслідування причин пожежі. 

 

Українські Національні Новини

Політика