ukenru
scho-take-brudna-bomba-ta-naskilki-vona-nebezpechna

Що таке "брудна бомба" та наскільки вона небезпечна?

 • 436920 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Минулого тижня міноборони росії заявило, що Україна нібито планує застосувати "брудну бомбу", щоб звинуватити Москву в радіоактивному зараженні. То що ж таке "брудна бомба" та наскільки вона небезпечна для людей, читайте в матеріалі УНН.

Звинувачення були відхилені Україною, а також США, Великою Британією та Францією у спільній заяві, опублікованій 23 жовтня 2022 року.

Деталі

"Брудна бомба", також відома як радіологічний розсіювальний пристрій, є зброєю, в якій поєднуються звичайні вибухові речовини, такі як динаміт, і радіоактивні матеріали, такі як уран.

Ціль такого пристрою полягає в тому, щоб розкидати радіоактивний матеріал в навколишню зону, в якій він вибухає, тим самим викликаючи забруднення в межах радіусу вибуху.

Термін "брудна бомба" іноді помилково приймають за інші вибухові пристрої, особливо ядерну зброю. Однак ядерна зброя пов'язана із розщепленням атомів, що призводить до величезного виділення енергії.

"Брудні бомби" мають набагато менший радіус вибуху та призначені для розсіювання радіоактивного пилу, диму чи інших матеріалів, а не для руйнування інфраструктури.

Згідно з дослідженнями, проведеними такими ядерними інститутами, як Комісія з ядерного регулювання США, вибух "брудної бомби" не призведе до викиду достатньої кількості радіації, щоб вбити людей або викликати серйозне захворювання.

Кажуть, що порівняно із звичайними вибуховими речовинами "брудні бомби" менш шкідливі для людей. Тим не менш, вони відомі своєю ефективністю у поширенні страху та паніки.

Небезпека для навколишнього середовища, викликана "брудними бомбами", потенційно може призвести до необхідності великомасштабного очищення, яке може бути дорогим у фінансовому плані.

За словами дослідників, ступінь забруднення, викликаного вибухом "брудної бомби", залежить від багатьох факторів, включаючи розмір вибухових речовин, кількість і тип використаного радіоактивного матеріалу та погодні умови, в яких стався вибух.

Використання "брудної бомби" ніколи не реєструвалося, хоча в минулому повідомлялося про спроби боротьби з такими пристроями або їх використання.

Доповнення

Ізраїль провів серію випробувань у пустелі у зв'язку з чотирирічним проектом на ядерному реакторі в Дімоні для вимірювання збитків та інших наслідків вибуху" брудної бомб"и, повідомила газета Haaretz 8 червня 2015 року.

1995 року чеченські бойовики заклали, але не підірвали "брудну бомбу" в Ізмайлівському парку Москви.

Крім того, в 2002 році США заарештували Хосе Паділья, бойовика "Аль-Каїди", за змову з метою виготовлення та вибуху "брудної бомби" в американському місті.

Українські Національні Новини

Суспільство