ukenru
sbu-zatrimala-zlochintsiv-z-odesi-yaki-kontrolyuvali-40-rosiyskomovnogo-dark-net

СБУ затримала злочинців з Одеси, які контролювали 40% російськомовного Dark Net

 • 13210 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Служба безпеки України затримала злочинне угрупування з Одеси, яке контролювало 40% російськомовного Dark Net і надавало підтримку хакерам по всьому світу. Про це повідомив в.о. голови Служби безпеки України Іван Баканов під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Ми хочемо розповісти про нейтралізацію досить потужного злочинного угруповання, яке спеціалізувалося на наданні абузостійкого хостінгу, на якому тримається Dark Net і яким користуються зловмисники, щоб красти бази персональних даних, кошти з карток, ламати бази правоохоронних та державних органів. Це злочинне угруповання очолював Михайло Ритіков, громадянин України з міста Одеси… Він контролював 40% російськомовного Dark Net", - зазначив Баканов.

За його словами, це угрупування здійснювало протиправні дії на території багатьох країн – зокрема в РФ, США, Японії, країнах ЄС тощо. На чолі угрупування стояли близько десятка осіб, а клієнтська мережа налічує тисячі осіб.

При цьому він додав, що робота з розслідування протиправної діяльності угрупування велась СБУ спільно із спецслужбами США. Загальний обсяг термінів ув'язнення по справах в США, за якими проходить Ритіков, становить 50 років. За українським законодавством його можуть засудити лише на 6 років.

За словами т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Миколи Кулєшова, Ритіков позиціонував себе в Dark Net як надавач в оренду серверного обладнання, що розміщене в дата-центрах Лівану, Іраку, Ірані, Німеччині, Панамі, Нідерландах, Белізі та Росії. Втім насправді його дата-центр був ретельно захований в Одесі.

Одним з його клієнтів був хакер Богачов, якого підозрюють у створенні програмного забезпечення для втручання у хід виборів у США 2016 року.

Наразі у Ритікова було вилучено 146 одиниць серверного обладнання, а 11 липня було проведено 29 обшуків за місцем проживання Ритікова та його спільників. На цей час йому і його спільнику повідомлено про порушення кримінального провадження, їх взято під домашній арешт.

Нагадаємо, керівництво компанії Facebook не змогло оперативно розглядати втручання в хід президентських виборів в США 2016 року, яке полягало в розміщенні дезінформації на сторінках соціальної мережі.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП