putinu-yak-nikoli-potribna-dopomoga-si-tszinpina-pislya-yogo-nevdach-v-ukrayini-cnn

путіну як ніколи потрібна допомога Сі Цзіньпіна після його невдач в Україні - CNN

 • 172961 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. путін щойно пережив, можливо, найгірший тиждень із перших днів війни, коли його війська були розбиті поблизу Києва та змушені відступити. Відвоювання Україною останніми днями більшої території, ніж росія захопила за всі свої операції з квітня, є ще однією принизливою втратою для путіна, який спостерігає, як його вторгнення дає збої, а список його друзів на світовій арені скорочується. CNN аналізує останній хід подій після успішного наступу України на Харківщині, інформує УНН.

Деталі

В останні місяці багато уваги приділяється відносинам між росією та Китаєм, які лише зміцнилися з початку війни. Експерти кажуть, що путін, ймовірно, буде більше, ніж будь-коли, розраховувати на Пекін після своїх невдач на полі бою.

"росія розраховує на те, що Китай продемонструє світові, що їхній міцний зв'язок є символом безуспішної міжнародної ізоляції, незважаючи на суворі санкції Заходу", - вважає директор Австрійського інституту європейської політики та політики безпеки у Відні Веліна Чакарова.

"Підтримка Китаю допомагає Москві розповсюджувати російські наративи, такі як звинувачення санкцій ЄС у продовольчій кризі, звинувачення НАТО на початку війни. Це створює спільний знаменник: невдоволення Заходом на чолі зі США та позитивні аргументи на користь тісніших зв'язків із Китаєм", - додала Чакарова.

Минулого тижня головний законодавець Китаю Лі Чжаньшу зустрівся у Москві з головою державної думи росії та іншими російськими законодавцями.

В ході зустрічі, Лі заявив, що "Китай розуміє і підтримує росію в питаннях, що становлять її життєво важливі інтереси, зокрема щодо ситуації в Україні… Ми бачимо, що США та їхні союзники по НАТО розширюють свою присутність поблизу російських кордонів, що становить серйозну загрозу національній безпеці та життю громадян рф".

Однак цих цитат не було у китайській версії зустрічі, що наштовхує на питання про те, наскільки формально Китай готовий підтримувати росію.

"Очевидно, що Китай не хоче, щоб росія розвалилася, і в ідеальному світі він поставив би стабільне лідерство путіна вище за все інше", - сказав професор китаєзнавства в Королівському коледжі Лондона Керрі Браун.

Однак він додав, що Україна буде небажаною проблемою, яку Пекін хотів би вирішити: "Звичайно, Китай не довіряє НАТО та Заходу, але це не означає, що він найкращий друг росії. Китай зрештою егоїстичний, і ця нестабільність жодним чином не допомагає йому".

Торгівля між двома країнами зросла за перші шість місяців 2022 року, незважаючи на війну. Китай тільки минулого тижня погодився почати платити за російський газ у юанях і рублях замість доларів, обійшовши багато санкцій, які діють щодо російського експорту енергоресурсів.

Ця економічна підтримка у поєднанні зі звинуваченням НАТО та Заходу у війні відповідає інтересам Китаю. Однак те, що, за словами експертів, навряд чи відповідає інтересам Китаю, це надання військової допомоги, якої, мабуть, потребує росія.

Успіхи України минулими вихідними, міжнародні санкції і стратегічні помилки Москви ясно дали зрозуміти, що росія може мати проблеми з військовими поставками. Минулого тижня офіційний представник США повідомив CNN, що путін закуповує у Північної Кореї мільйони ракет та артилерійських снарядів. Експортний контроль ускладнює імпорт зброї, а також інструментів для її виробництва. Якщо Китай не збирається допомагати, варіантів у росії стає ще менше, пише видання.

"То що може сказати путін після зустрічі з Сі? Безперечно, будуть подальші зобов'язання щодо економічних відносин, і Китай навряд чи раптово пом'якшить свою риторику щодо Заходу. Але реальність для путіна така, що Сі мало що може зробити, щоб протистояти діям, вжитим Заходом проти росії. І після тижня величезних втрат на полі бою це має турбувати людину, яка колись вважала, що його війна закінчиться за кілька днів", - повідомляє CNN.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі