ukenru
provinu-za-zbitki-energoatomu-pokladayut-na-nkrekp-borgi-i-rozkradannya-byudzhetnikh-koshtiv

Провину за збитки Енергоатому покладають на НКРЕКП, борги і розкрадання бюджетних коштів

 • 24308 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. З 2017 року державний оператор атомних електростанцій "Енергоатом" систематично зазнає збитків. Провину покладали і на Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), і на "злиті" тендери, і на старі борги. Після чергового взятого кредиту на зарплати, заговорили вже про необхідність комплексного аудиту "Енергоатому". УНН проаналізував фінансову діяльність стратегічного підприємства за останні три роки.

За результатом 2017 року стало відомо, що "Енергоатом" отримав чистий збиток у розмірі 1,3 млрд грн проти чистого прибутку в 232,8 млн грн в 2016 році.

У звіті Міністерства економічного розвитку говорилося тоді про те, що причиною збитку "Енергоатому" став занижений тариф, встановлений НКРЕКП.

"У 2017 році в загальному обсязі виробництво електроенергії АЕС склало 55,2%, перевищивши планові показники і збільшивши виробництво на 5,7%. Однак це не дозволило поліпшити фінансовий результат. Згідно зі звітом компанії, основними факторами збитковості стали занижений тариф на виробництво енерго- і теплоенергії, який встановлюється НКРЕКП, а також штраф, накладений на компанію 1 червня 2017 року", - зазначено в документі.

У 2018 році "Енергоатом" отримав прибуток у розмірі 4,6 млрд грн.

Але, як відзначають аудитори, в 2017-2018 роки "Енергоатом" не виконував умови по кредитах ЄБРР, і як стане відомо пізніше від правоохоронців - в цей же час в компанії могли бути масштабні розкрадання коштів. Ціни на тендерах перевищувались в чотири рази.

У 2019 "Енергоатом" також повідомляв про прибуток в розмірі 3,7 млрд грн.

А вже в 2020 році "Енергоатом" знову заговорив про збиток в 1,5 млрд грн. І в цьому ж році журналісти знову виявили тендери компанії за завищеними цінами.

Напередодні "Енергоатом" повідомив, що взяв черговий кредит на виплати зарплат.

УНН звернувся за коментарем щодо ситуації в "Енергоатомі" до радника в.о. міністра енергетики, Секретаря Експертної ради Міненерго Олександра Трохимця.

"Зараз" Енергоатом "не є збитковим. Є затримки платежів з боку "Гарантованого покупця" з об'єктивних причин. При цьому АЕС продають всю свою вироблену електроенергію за ринковою ціною. А виробляють вони більш 50% від усієї виробленої електроенергії в Україні.

Тому розмови на тему "заниженого" енергобалансу є лише маніпуляціями.

А ось питання збитків, які декларує "Енергоатом" повинно бути вивчено. Ми чули багато про корупційні тендери і безвідповідальну господарську діяльність "Енергоатому".

Ми піднімемо це питання на Експертній раді, і в залежності від результатів можливо будемо рекомендувати в.о. Міністра Ользі Буславець приймати кадрові та адміністративні рішення", - зазначив Трохимець.

Українські Національні Новини

Економіка