ukenru
protestuvalniki-u-beyruti-gromlyat-banki-cherez-strimke-zrostannya-livanskogo-funta

Протестувальники у Бейруті громлять банки через стрімке зростання ліванського фунта

 • 680563 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. В четвер розгнівані протестувальники в Лівані розбили вікна та підпалили шини біля двох найбільших банків, оскільки вартість місцевої валюти досягла нового мінімуму, а бідність посилюється, передає УНН з посиланням на Apnews.

Деталі

Економічний крах Лівану та безпрецедентна фінансова криза почалися у 2019 році після багатьох років корупції. Понад три чверті 6-мільйонного населення Лівану почали жити у злиднях, а ліванський фунт втратив близько 97% своєї вартості стосовно долара.

Банки Лівану, які обмежили зняття готівки з кінця 2019 року, були закриті після так званого "безстрокового страйку" коли завершилась судова справа, де суд прийняв рішення на користь ліванського вкладника, який вимагає свої заощадження.

Політичний параліч також посилив становище країни, оскільки з жовтня 2022 року країна не має президента, а є лише тимчасовий уряд з обмеженими функціями. Дефіцит газу та масові відключення електроенергії також призвели до подальшого погіршення якості державних послуг та викликали побоювання з приводу розвалу державних установ.

Менш ніж за тиждень вартість ліванського фунта стосовно долара впала до нового мінімуму: з 66 000 до 80 000 за курсом чорного ринку (обмінним курсом, що використовується для купівлі та продажу більшості товарів та послуг у країні).

Вартість ліванського фунта, яка іноді змінюється кілька разів на день, призвела до того, що підприємства оцінюють свої товари в доларах, а покупці платять у місцевій валюті за курсом чорного ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канада направить військово-морські кораблі на Гаїті

Українські Національні Новини

Новини Світу