ukenru
protestuvalniki-proti-perevorotu-v-sudani-viyshli-na-miting

Протестувальники проти перевороту в Судані вийшли на мітинг

 • 17074 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Суданські сили безпеки в суботу застосували сльозогінний газ проти демонстрантів, коли тисячя людей вийшли на мітинг по всій країні, через два дні після того, як військові намагалися сформувати нову правлячу раду. Про це інформує УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Продемократичні протести відбулися майже через три тижні після того, як генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан скинув уряд, затримав цивільне керівництво та оголосив надзвичайний стан.

"Десятки людей зібралися і почали скандувати проти військового правління та рушили далі, щоб зустрітися з іншими мітингами", – сказав один із учаників протесту.

Незважаючи на проблеми з інтернетом, сотні людей також зібралися в місті Омдурман, де поліція розігнала демонстрантів сльозогінним газом, повідомили свідки та кореспондент AFP.

За словами свідків, сили безпеки також застосували сльозогінний газ на кількох мітингах у Хартумі, а потім "переслідували протестувальників".

Інші демонстрації спалахнули в місті Вад-Мадані на півдні, а також у місті Порт-Судан і штаті Кассала на сході.

Протести відбулися, незважаючи на значну присутність військових, поліції та воєнізованих формувань у Хартумі, де були перекриті мости, що з'єднують столицю з сусідніми містами, передають кореспонденти AFP.

Контекст

ООН закликала сили безпеки утриматися від насильства, в результаті якого після перевороту вже загинули щонайменше 15 людей.

Суботні демонстрації в основному були організовані неформальними групами, відомими як "комітети опору", які виникли під час демонстрацій проти Башира 2019 року.

Комітети закликали до численних протестів після перевороту та мобілізували натовп за допомогою текстових повідомлень, оскільки в Судані значною мірою залишається відключеним Інтернет з періодичними проблемами із мобільним зв'язком.

Доповнення

Захоплення військовими влади, 25 жовтня, викликало широке міжнародне засудження, як і смертельний розгін вуличних демонстрацій людей, які вимагали відновити демократичний перехід у країні.

Будь-які сподівання демонстрантів на те, що військові відступлять, були зруйновані в четвер, коли Бурхан назвав себе головою нової правлячої Суверенної ради, яка виключає основний цивільний блок країни, що викликало ще більше засудження з боку Заходу.

В п’ятницю військові діячі та нові цивільні члени нової правлячої ради склали присягу перед Бурханом.

ООН розкритикувала останній "односторонній" крок збройних сил, тоді як західні країни заявили, що він "ускладнює зусилля, спрямовані на повернення демократичного переходу Судану на правильний шлях".

Бурхан наполягає на тому, що військові дії 25 жовтня "не були переворотом", а поштовхом до "виправлення перехідного курсу".

Українські Національні Новини

Новини Світу