ukenru
posol-ukrayini-rozkritikuvav-nimechchinu-za-memorial-polskim-zhertvam-natsizmu

Посол України розкритикував Німеччину за меморіал польським жертвам нацизму

 • 33385 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Український посол у Німеччині Андрій Мельник розкритикував рішення Бундестагу від жовтня минулого року про створення у Берліні місця пам'яті польським жертвам нацизму. За його словами, подібне вшанування потрібно зробити і для українців. Про він заяв виданню Spiegel, інформує УНН.

"Якщо ви розподіляєте на окремі нації, в такому разі Україна також повинна бути вшанована", - заявив посол.

Зазначається, що він звинуватив парламентську коаліцію у тому, що вона не дослухалась до української сторони, попри намагання налагодити "діалог зі своїми східноєвропейськими сусідами". Що, за словами Мельника, не вдалось реалізувати.

"Перед голосуванням Мельник надіслав лист понад 600 депутатам Бундестагу, щоб відкласти голосування. Зараз він сподівається на наступний склад Бундестагу", - пише Spiegel.

Вказується, що Мельник пов'язує німецьке рішення про створення меморіалу через репараційні вимоги Польщі за Другу світову війну і застеріг німецьку сторону, що наразі "репараційне питання ще не завершене".

"Ми (Україна - ред.) ніколи не намагалися піднімати цих питань і, сподіваюся, ніколи не будемо піднімати й надалі", - зазначив Мельник.

У Spiegel також підкреслили, що питання про меморіал стали причиною напруги у стосунках між Мельником та його польським колегою Анджеєм Пшиленбським. Вказується, що у листі до Мельника польський посол зазначив, що українці співпрацювали з нацистами.

"Мельник характеризує цей лист як "обурливий" і, в свою чергу, направив його депутатам Бундестагу. Це ще одне свідчення того, що польська сторона "очевидно прагне до монопольного становища як "головної жертви" Другої світової війни", - резюмували у виданні, цитуючи слова посла.

Як повідомлялося раніше в УНН, посол України розкритикував Бундестаг за затягування із визнанням Голодомору геноцидом.

Українські Національні Новини

Політика