poboyuyutsya-shvidkosti-kuleba-pro-oberezhnist-nato-schodo-zaproshennya-ukrayini

"Побоюються швидкості": Кулеба про обережність НАТО щодо запрошення України

 • 306799 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Причиною обережного формулювання у комюніке НАТО щодо перспективи членства України є побоювання «швидкості» ключовими партнерами, які таким чином хочуть уникнути ризиків та безпечно «дістатися до точки». Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Я думаю, що причина полягає в тому, щоб ключові наші партнери, які реально визначали на скільки далеко НАТО може у Вільнюсі зайти - вони побоюються швидкості. Тобто вони абсолютно погоджуються з тим, що Україна «приїде» в пункт призначення і буде членом НАТО, немає жодних сумнівів тепер у цьому. Але у них є страх, що якщо занадто швидко їхати, то можна потрапити в аварію, а вони цього хочуть уникнути, вони хочуть безпечно дістатися цієї точки», - розповів Кулеба.

Кулеба також прокоментував, те, що в НАТО була опція «паска безпеки», тобто зробити для України політичне запрошення, яке не створює ніяких зобов'язань.

«Ми дуже різні аргументи наводили, і дискусія ж тривала місяці. Я вам хочу сказати, що станом на неділю, тобто за 48 годин до початку саміту в тексті комюніке взагалі не мало бути жодного згадування запрошення для України. За 48 годин завдяки дуже інтенсивному та прагматичному, аргументованому спілкуванню з партнерами нам вдалося, насамперед США та Німеччину, посунути й вони погодилися, що слово запрошення може бути в тексті, чи має бути в тексті. Але зрештою воно з'явилося там лише в тому формулюванні, яке ми бачимо» - сказав Кулеба.

Доповнення

Лідери країн НАТО на Вільнюському саміті у вівторок, 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба про саміт у Вільнюсі: "Ми подолали психологічний бар'єр, Україну бачать членом НАТО"

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі