pidtrimka-molodi-tse-moye-sluzhinnya-svyaschennik-z-khmelnichchini-napisav-100-grantiv-dlya-rozvitku-svogo-mistechka

Підтримка молоді – це моє служіння: священник з Хмельниччини написав 100 грантів для розвитку свого містечка

 • 309263 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. За 15 років священник з Хмельниччини Павло Горай написав 100 грантів для розвитку свого містечка. Про це повідомляє благодійний фонд «МХП-Громаді», передає УНН.

Деталі

Горай почав займатися грантовою діяльністю коли це ще не було мейнстрімом.

«Мене, як священика направили в Білогір’я у 2007 році, де я став настоятелем монастиря і парафії. Я розпочав активно працювати з молоддю, тоді і виникла ідея використати приміщення монастиря, відремонтувавши його для створення дитячого будинку сімейного типу», - розповів він.

Ремонт монастиря потребував фінансування. Тож Горай почав шукати в інтернеті адреси різних посольств, благодійних організацій і писати їм листи-звернення.

«Представники німецького посольства відгукнулися, і тоді ми отримали 22 тисяч євро. За ці кошти ми розпочали ремонт: зробили котельню, опалення, водовідведення. Це був хороший старт - наш маленький, але переконливий грантовий досвід дав можливість іншим грантодавцям довіряти нам кошти. Врешті ми змогли створити дитячий будинок сімейного типу «Родинний дім», - уточнює священник.

Горай вирішив не зупинятися на досягнутому. Згодом були інші благодійники, програми і гранти. Паралельно з «Родинним домом» священник почав шукати ресурси на створення простору для розвитку місцевої молоді.

«Створили молодіжний простір, обладнали конференц-зал, музичну кімнату, дитячу ігрову.
Не самотужки – ми об’єднували та навчали активну молодь, залучали волонтерів, писали та вигравали гранти», - додає він.

Наразі молодіжний простір працює досить активно, каже Горай. Щотижня тут проводяться молодіжні зустрічі, тренінги, кіноперегляди та екскурсії.

«До повномасштабного вторгнення ми планували зробити реконструкцію частини приміщень молодіжного простору, створити сучасну бібліотеку, облаштувати кав’ярню. Але війна призупинила реалізацію наших планів, оскільки в більшості приміщень зараз приймаємо вимушених переселенців», - додає він.

Завдяки грантовій підтримці Гораю вдалося реалізувати низку проєктів. Так, серед іншого, вдалося налагодити співпрацю із Львівською освітньою фундацією (нині - Українська освітня платформа), благодійним фондом «Джинджер», «Renovabis», Kindermissionswerk, Fundacja Salvatti.pl, місією Caritas-Spes Ukraine та іншими.

Одним із найбільших та дієвих реалізованих проєктів став підлітковий спортивний клуб «Кузня», каже Горай.

«7 років тому, відвідавши місцевий стадіон, я зрозумів, що дітям потрібно трохи більше того, що мала громада. Тоді виник задум створити тренажерний зал для підлітків та молоді. Спортивний клуб став не лише місцем для заняття спортом, а й майданчиком, який гуртує активну місцеву молодь. За час функціонування «Кузні» вона стала місцем зростання для понад 700 людей», - розповідає він.

В 2021 році Горай вирішив взяти участь у конкурсі соціальних проєктів «Час діяти, Україно!». Тоді священник виграв грант на обладнання кіно-конференційної зали, яка стала ще одним місцем для зустрічей молоді.

«Наступним нашим успіхом став проєкт «Мандрівка, що зцілює», який допоможе більше об’єднати громаду, активну молодь, ветеранів, і спільно реалізовувати проєкти на користь громади. А ще плануємо придбати туристичне спорядження для організації походів, наметових реабілітаційних містечок, надання психологічної підтримки, фізичного оздоровлення тощо», - поділився він.

За 15 років близько 70% проєктів Горая отримали грантове фінансування.

«Звісно, були і програші - це теж цінні уроки, які є поштовхом для руху вперед. Адже підтримка і розвиток молоді – це моє служіння», - резюмував він.

Нагадаємо

На початку липня благодійний фонд «МХП-Громаді» оголосив переможців конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Україно». Переможцями конкурсу стали 149 проєктів. Усі вони отримають до 100 тис. грн на втілення власних проєктів.

Гранти підуть на розв'язання проблем в громадах та підтримку місцевих соціальних ініціатив.

Довідка

«МХП-Громаді» - український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія - комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Дедлайн злиття Microsoft та Activision перенесли на осінь

     • 233924 переглядiв