perevorot-u-nigeri-parizh-kazhe-prezident-krayini-u-dobromu-stani

Переворот у Нігері: Париж каже, президент країни у "доброму стані"

 • 396722 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Після перевороту в Нігері в середу, коли президента країни Мохаммеда Базума затримала власна охорона, стан його здоров’я задовільний. Він навіть поспілкувався з президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомляє ВВС, пише УНН.

Деталі

Президент Нігеру Мохаммед Базум перебуває у "доброму стані" здоров'я після взяття в полон власною президентською охороною, заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. Вона також повідомила, що переворот в країні не був "остаточним", і що Базум розмовляв з Еммануелем Макроном, і додала, що для змовників щодо перевороту є "вихід", якщо вони прислухаються до світової спільноти.

«Здобуті важкою працею досягнення будуть захищені. Усі нігерійці, які люблять демократію і свободу, подбають про це», - написав у Твіттері в четвер Мохаммед Базум.

Його міністр закордонних справ також намагався заручитися підтримкою і закликати до діалогу, але начальник штабу армії заявив, що підтримує захоплення влади, щоб уникнути боротьби в збройних силах.

Залишається незрозумілим, хто насправді керує Нігером, оскільки хунта не оголосила свого лідера.

Державне телебачення до пізньої ночі повторювало оголошення про переворот у супроводі патріотичної музики і віршів з Корану, а звичайний обідній випуск новин не виходив в ефір.

Але в столиці Ніамеї працюють магазини і ринки, і після затримок через сильний дощ рано вранці прихильники перевороту вийшли на вулиці.

Сотні людей, які зібралися біля Національної асамблеї, тримали російські прапори, інші тримали написані від руки плакати з написами: "Геть Францію" і "Іноземні бази геть", пише видання.

Доповнення

Напередодні прихильники перевороту напали на штаб-квартиру партії поваленого президента. Вони підпалили штаб, закидавши камінням і спаливши автомобілі на вулиці. Наразі армія надала підтримку військам, які затримали Базума в середу. росія та ООН із закликають звільнити Базума.

64-річний Мохаммед Базум був обраний президентом Нігеру два роки тому і є ключовим союзником Заходу в боротьбі проти ісламістських бойовиків у Західній Африці. США і Франція, які мають військові бази в багатій на уран Нігерії, рішуче засудили переворот. Державний секретар США Ентоні Блінкен зателефонував пану Базуму, пообіцявши йому "непохитну підтримку" з боку Вашингтона.

ООН заявила, що призупинила свої гуманітарні операції в Нігері. Невідомо, чи став причиною призупинення переворот. У четвер Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш виступив з вимогою звільнити пана Базума "негайно і беззастережно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Час оголосити Африку вільною від російського диктату" - Подоляк про "зернову угоду"

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Японія назвала росію прямою загрозою безпеці в Європі

     • 1082974 переглядiв