ukenru
pcholkina-ya-shokovana-initsiativoyu-deputativ-pro-zakrittya-aptek

Пчолкіна: я шокована ініціативою депутатів про закриття аптек

 • 22584 переглядiв

КИЇВ. 29 серпня. УНН. Замість того щоб знищувати доступність ліків через закриття аптек, депутатам краще зайнятися питанням ліцензування аптечних установ. Про це у коментарі УНН зазначила відома українська телеведуча, голова правління Громадської правозахисної організації “Права людини” Уляна Пчолкіна, коментуючи законопроект №8591 та ймовірні наслідки його ухвалення.

“Я шокована таким законопроектом, і, мабуть, знаючи наших політиків, я думаю тут “заритий якийсь собака”, і, швидше за все, це якісь бізнесові інтереси. Це моє враження як українки.

По-друге – вони б краще врегулювали закони та правила ліцензування аптек, щоб вони були доступними для всіх громадян України. І якщо й закривати аптеки, то лише ті, які не є доступними для маломобільних громадян. Тому що як вони отримують ліцензію, коли вони не доступні для маломобільних громадян – у мене постає питання”, - зауважила Пчолкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Асоціації інвалідів-спинальників проти "аптечного законопроекту": людям потрібна доступність 

Вона на голосила на тому, що проблемами конкуренції на ринку аптечних послуг треба займатися лише тоді, коли усім без винятку громадянам буде забезпечена доступність до аптечного закладу і ліків відповідно.

“Навіть якщо цей закон принесе конкуренцію і вигоду усім – це робити (його ухвалювати - ред.) зараз не на часі. Ви зробіть якісні послуги, а потім вже регулюйте їх (аптеки - ред.) кількісно. Коли почнеться боротьба за якість і виконання аптеками своїх ліцензійних умов – вони самі по собі почнуть закриватися. У нас, наприклад, у будинку відкрилася аптека – зробили абсолютно недоступний пандус, а нам сказали, що і так вже витратили багато грошей на його монтування. Як із цим боротися?” - резюмувала Пчолкіна.

Нагадаємо, у ВРУ зареєстровано законопроект №8591. Серед іншого документ передбачає, що аптеки мають розташовуватися не ближче ніж 500 метрів одна від одної. Також низка положень пропонованого законопроекту може спричинити масове скорочення кількості аптек і здорожчання ліків, попереджають експерти. 

Українські Національні Новини

Суспільство