ukenru
ostannya-dopovid-minprirodi-pro-stan-navkolishnogo-seredovischa-datovana-2014-rokom

Остання доповідь Мінприроди про стан навколишнього середовища датована 2014 роком

 • 11808 переглядiв

КИЇВ. 7 березня. УНН. Міністерство екології та природних ресурсів України востаннє публіковало на своєму сайті доповідь про стан навколишнього середовища України за 2014 рік, повідомляє УНН.

Ще тоді проблема утворення і накопичення відходів в Україні мала глобальний характер. На одну особу в 2014 році припадало майже 10 кг відходів, зокрема небезпечних.

“Практично всі діючі міські звалища для видалення відходів не відповідають еколого-санітарним вимогам, більшість з них вичерпали свої потужності і не забезпечують екологічну безпеку. Технологічна недосконалість облаштування звалищ викликає забруднення поверхневих і підземних вод, створює загрозу погіршення екологічного, санітарно-епідеміологічного стану та стану здоров’я населення, деградації рекреаційних ресурсів”, - зазначено в доповіді за 2014 рік.

Крім того, йдеться про те, що статистичні дані не відображають реальної ситуації, зокрема що стосується небезпечних відходів.

“Фактичні обсяги накопичених відходів у багатьох регіонах країни перевищують ті, що відображені статистичною звітністю, оскільки збанкрутілі та непрацюючі підприємства, які раніше накопичили значні обсяги відходів, не є респондентами державних статистичних спостережень.

Надзвичайно актуальним на сьогодні є вирішення питання знешкодження непридатних для застосування (просрочені терміни використання, неідентифіковані препарати тощо) пестицидів, які класифікуються як відходи, причому здебільшого як високо кумулятивні та високотоксичні для людини і нестабільні в навколишньому середовищі. В результаті змішування різних за фізико-хімічними характеристиками агрохімікатів при їх неналежному зберіганні (здебільшого в непристосованих приміщеннях, просто неба з порушенням санітарно-гігієнічних вимог) існує реальна небезпека надходження різних агентів цих відходів у довкілля та їх негативна дія на здоров’я населення”, - йдеться у доповіді.

Така інформація була надана Мінприроди за 2014 рік. На сьогоднішній день на сайті відомства відсутні доповіді за 2015 та 2016 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінприроди самоусунулося від контролю за екологічною ситуацією – Омбудсмен

Варто зауважити, що місцева влада в регіонах України не володіє повноцінною інформацією щодо ситуації у сфері поводження з небезпечними відходами. А статистична інформація, хоча і оновлюється раз у рік, проте, як було згадано вище, не відображає реальної ситуації.

Разом з тим, відомо, що Мінприроди четвертий рік поспіль не виділяє кошти на утилізацію небезпечних відходів. Люди страждають від отруйних речовин, які накопичуються у непристосованих для цього місцях.

У ВР намагалися врегулювати ситуацію у сфері поводження з небезпечними відходами шляхом посилення контролю на ринку. Проте міністр екології О.Семерак заблокував таку ініціативу.

Нагадаємо, ДП “Укреко-ойл” виграло тендер “Південної залізниці” на утилізацію небезпечних відходів, не маючи ані відповідної ліцензії, ані власної матеріально-технічної бази для знешкодження шкідливих речовин. Більше того, державне підприємство внесло у тендерну документацію неправдиву інформацію про залучення співпідрядників для виконання тендеру

Українські Національні Новини

Політика