olimpiiski-ihry-2024-khto-predstavliatyme-ukrainu-na-naiholovnishii-sportyvnii-podii-roku

Олімпійські ігри 2024: хто представлятиме Україну на найголовнішій спортивній події року

 • 108529 переглядiв

На Олімпійських іграх 2024 в Парижі виступлять 140 українських атлетів. Серед них - спортсмени, які пережили війну, втратили близьких та домівки, але продовжують боротися за перемогу.

Вже 26 липня 2024 року стартують Літні Олімпійські ігри в Парижі, на яких 140 українських спортсменів будуть боротись за перемогу. УНН підготував історії спортсменів, які попри війну та складнощі тренування, будуть представляти Україну на Олімпійських Іграх.

Літні Олімпійські ігри 2024 року триватимуть до 11 серпня. 

Цього разу церемонія відкриття відбудеться не на стадіоні, а на річці Сена, яку паризька влада спеціально очистила для цієї події. Делегації країн-учасниць будуть плисти на окремих човнах. Маршрут протяжністю 6 км пролягатиме вздовж міських вулиць до площі Трокадеро, де триватиме урочиста частина. Це перший випадок проведення церемонії відкриття Олімпійських ігор на воді.

Українських спортсменів на іграх буде 140.

Від України на Олімпіаду їдуть шість спортсменів з Київщини. Четверо з них представляють Бровари04.07.24, 13:38

Спорт та війна 

Серед легкоатлетів Україну представлятиме Анна Рижикова з Дніпра, наставник якої загинув від російської ракети - тренер Валентин Вознюк керував дніпропетровською спортивною школою. 

"Він завжди був дуже веселою, щасливою людиною, яка робила все, щоб діти приходили, раділи і залишалися", – згадує Рижикова.

Від цієї ж ракети загинув український боксер, заслужений тренер України Михайло Кореновський.

Непоправної втрати від війни зазнала атлетка Катерина Табашник (стрибки у висоту) - у серпні 2022 року в результаті артилерійського обстрілу Харкова загинула матір спортсменки. Табашник присвятила своїй мамі завойовану бронзову медаль в стрибках у висоту на чемпіонаті Європи-2023 з легкої атлетики в приміщенні. 

А ось стрибун у висоту Андрій Проценко з Херсонщини місяць перебував в окупації. Попри це спортсмен продовжував тренування. 

"Перший час, я дивився новини й нічого не робив. Але потім зрозумів, що потрібно себе відволікати", – розповідає Андрій Проценко.

В окупації Андрій тренувався в "польових" умовах. Він самотужки робив собі спортивний інвентар з підручних засобів. Розрівняв на городі 100-метрову доріжку — там бігав. З коліс зробив штангу, з металевих прутів виготовив бар’єри, і так тренувався.

Володарка п’яти медалей Олімпійських ігор в кульовій стрільбі Олена Костевич, яка цього року теж змагатиметься на Олімпіаді, родом з Чернігова. Початок повномасштабної війни вона зустріла на зборах в Австрії. Однак серцем і думками вона була у рідному місті.  

Я майже кожного дня спілкувалася з усіма своїми друзями, родичами. Коли це було можливо. Зв’язок був непостійним. І десь тиждень було зовсім погано зі зв’язком. Якраз коли я була на чемпіонаті Європи, то не було зв’язку, я не знала, що там відбувається, лише читала в новинах де впала та чи інша бомба, намагалася по фото зрозуміти, куди вона прилетіла. (...) Дуже нервово було. Необізнаність, коли не знаєш, що відбувається. Були думки зовсім не про змагання. Всі думки були лише там. Таке напруження було, що я потім приїхала і тиждень відходила. Коли вже відновився зв’язок, коли зрозуміла, що все гаразд з рідними. Можу поділитися своїм горем. Моя свекруха не витримала цього. Вона перебувала там весь час. Думаю, ці воєнні дії дуже сильно вдарили по її здоров’ю. У кожного своя історія. У кожного своє горе

Чемпіон Європи зі стрибків у воду Олексій Середа втратив домівку. 

"Коли почалася війна, в мій будинок у Миколаєві влучив снаряд. Мені пощастило, бо мене там не було, а батько поїхав до друга. Якби він був у будинку, він би просто помер. Це дивно і важко, тому що ви не можете планувати майбутнє, але це так і є", - розповів Середа.

Тетяна Сова, одна із українських борчинь, яка буде представляти Україну на Олімпійських іграх 2024. Хоча спортсменка родом з Полтавщини, але представлятиме вона Херсонщину. Атлетка каже, що війна змінила її життя.

За цей час у мене кардинально змінилося життя. Раніше я жила в Броварах, була одруженою. Зараз же розлучилася та переїхала до Львова. Повністю все змінилося для мене. Знаю, що в Херсоні знищили базу ШВСМ, де ми постійно перебували. Багато знайомих звідти переїхали в інші міста України або ж за кордон

- розповіла вона у інтерв’ю Асоціації спортивної боротьби України.

Вперше в цьому році на Олімпійських Іграх буде представлений новий вид спорту "брейкінг". Україна також буде представлена у цьому виді спорту, адже здобула три ліцензії. Однією із трьох учасників стала Катерина Павленко з Харкова. До початку повномасштабної війни вона проживала США.

"Я повністю втратила себе, втратила будь-яку мотивацію, не маючи можливості бачити свою сім'ю, яка опинилася у вкрай небезпечній ситуації через війну, і ледве мала можливість допомогти їм фінансово. З тієї ж причини я не могла брати участь у змаганнях по всьому світу", - написала вона у своєму Instagram.

Також до команди з брейкінгу увійшли: Анна Пономаренко та Олег Кузнецов.

Із секції боксу в України є три спортсмени, один із них Абдураімов Айдер з Харкова, для нього це буде дебют.

"Складна підготовка була. Але тому я й готовий, бо вона складна. Є така приказка "важко в навчанні — легко в бою. Я спокійний. Не думаю за це. Можливо, це поки що, коли приїду, буде інакше, бо там інша атмосфера, але поки так. На Олімпійські ігри важко потрапити, ще важче взяти медаль. Це не кожному дається. Гадаю, що легко нікому не буде", - сказав Айдер в інтерв’ю Суспільного.

Цьогоріч Україну на важкій атлетиці представить тільки Конотоп Каміла – триразова абсолютна чемпіонка Європи з важкої атлетики, яка представляє Харківську область.

Вона брала участь в Олімпійських іграх-2020, на яких увійшла до топ-5.

Щодо синхронного плавання то на Олімпійських іграх виступатимуть сестри Владислава та Марина Алексіїви з Харкова. Вони багаторазові чемпіонки світу та бронзові призери Олімпіади в Токіо з артистичного плавання.

"Ми живемо у Харкові – це наш рідний дім. Він за перші дні війни постраждав найбільше за всі інші міста. Тренуватись було неможливо, тому ми разом з командою прийняли рішення поїхати на півроку до Італії, аби продовжити тренування", - кажуть Алексіїві в ефірі телемарафону.

Вони розповідають, що спочатку мотивації не було, але після того, як вже всі прийшли до тями та поговорили з тренером і було прийнято рішення продовжити займатись.

"Ми маємо представляти Україну, у нас змагання, ми маємо робити свою справу – показувати, що Україна є! Наш дім зруйнували, басейн зруйнували і ми без батьків.", - додали вони.

Плавчині кажуть, що мають величезну злість на росіян і щиро не розуміють від чого їх "спасають".

Зі стрибків у воду українські спортсмени здобули 9 ліцензій, серед них є армійський спортсмен, заслужений майстер спорту, багаторазовий чемпіон та призер України Олег Колодій та його дружина чемпіонка Європи зі стрибків у воду з 3-метрового трампліна, заслужений майстер спорту України – Анна Письменська, які будуть представляти Луганщину. Анна активно виступала проти участі російської команди в Олімпіаді. 

На Олімпійських іграх з тенісу Україну представить і всесвітньо відома Еліна Світоліна  – Перша ракетка України з тенісу.

"Потрібно віддаватися на 100% тій праці, яку ти робиш кожного дня для професійного спорту. Це важко. Це для всіх спортсменів, для кожного з нас, для кожного українця дуже важко. Я завжди нагадую собі, що в нас є дівчата і хлопці, які боронять нашу країну на фронті, їм в десять разів важче. Граючи десь — це для мене шанс проявити себе, як українку, щоб люди дивилися і вболівали за мене, вболівали за Україну. Кожного разу, коли я виходжу, я представляю не тільки себе, а й свою країну. І для мене дуже важливо здобувати оці маленькі перемоги, але, мабуть, вони й великі. Хочу, щоб кожен день був наповнений приємними моментами для нашої країни.", — сказала Світоліна в інтерв’ю NV.

Також на Олімпійських іграх буде і Ольга Харлан – українська фехтувальниця, яка за свою спортивну кар'єру виграла чотири олімпійські медалі, 15 медалей чемпіонатів світу та 20 медалей чемпіонатів Європи, що є рекордом для українських фехтувальників. 

У липні 2023 року Харлан стала першою українською спортсменкою, яка зійшлася у двобої з росіянкою. Після перемогу над суперницею Харлан відмовилася потиснути тій руку. Це мало не коштувало українській спортсменці участі в Олімпіаді. 

Також цього року на Олімпійських іграх вперше бере участь українська збірна з футболу. Вдалося це за результатами виступів на молодіжному чемпіонаті Європи, де українці дійшли до півфіналу.

"Вперше, за всю історію незалежності України, на Олімпійські ігри потрапила команда з футболу. Сподіваємось, що буде сильна команда, адже для нас дуже важливо, щоб наші клуби віддали своїх найкращих футболістів", - каже президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт.

Головний тренер футбольної команди – Руслан Ротань. 24 липня Україна зіграла перший матч зі збірною Іраку - українці поступилися з рахунком 2:1. В другому та третьому турах наші футболісти зустрінуться зі збірними Марокко та Аргентини.  

Загалом 140 українських спортсменів здобули 124 ліцензії на участь в Олімпійських іграх

Національний олімпійський комітет (НОК) затвердив склад офіційної делегації України на Олімпіаді-2024, яка відбудеться з 26 липня по 11 серпня. До Парижу всього їдуть 297 осіб.

Це не тільки спортсмени, але й тренери та допоміжний персонал, зокрема:

  • 140 атлетів та атлеток;
  • 12 спаринг-партнерів та альтернативних спортсменів;
  • 95 тренерів;
  • 24 лікарів, масажистів та інших фахівців;
  • 4 водіїв;
  • 16 членів штабу національної збірної команди України;
  • 6 спеціалістів з адміністративно-технічного та екіпірувального забезпечення.

Національний олімпійський комітет визначив склад національної збірної на основі рекомендацій національних федерацій олімпійських видів спорту та відповідно до кваліфікаційних критеріїв. 

У складі української збірної найбільше представників від легкої атлетики — 25 атлетів. Також команду представлятимуть 18 футболістів і по 9 спортсменів у таких дисциплінах як стрибки у воду, веслування та боротьба.

Повний перелік української делегації на Олімпіаді-2024 можна дізнатися тут.

Ірина Колеснік

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі