ukenru
obsyagi-viroschuvannya-sviney-znovu-prosili

Обсяги вирощування свиней знову "просіли"

 • 11187 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. У січні-серпні 2018-го обсяги вирощування свиней у сільськогосподарських підприємствах скоротилося на 3,2%, у порівнянні з аналогічним періодом 2017-го, сягнувши 342,7 тис. т живою вагою. Про це повідомляє портал "Асоціації свинарів України", передає УНН.

Як зауважують експерти, впродовж аналізованого періоду обсяги отриманого приросту живої маси тварин на промислових свиногосподарствах зменшилися через низку відповідних змін інших індикаторів.

"Менша кількість індустріального маточного поголів'я на початку року (209,2 тис. гол. проти 234,3 тис. на початку 2017-го) вплинула на кількість одержаного приплоду: за вісім місяців сукупна маса народжених поросят на промислових свиногосподарствах становила 4,6 тис. т, що на 10,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Крім цього, через відставання загальної кількості свиней у сільськогосподарських підприємствах акумульований приріст їх маси на дорощуванні та відгодівлі на 3% менший, ніж станом на аналогічну дату 2017-го — 343,9 тис. т. При цьому зменшенню показника вирощування сприяли дещо більші втрати через падіж тварин. У абсолютному вираженні цей показник зріс до 5,75 тис. т, додавши 3,7%", — зазначили в АСУ.

В Асоціації зауважили, що з початку року промислові свиногосподарства направили на забій на 8,2% менше тварин, ніж рік тому (3 млн тварин), а їх сукупна жива маса становила 321,7 тис. т (-7,3% відповідно).

Відзначимо, що серед причин скорочення поголів'я свиней експерти називають епідемію АЧС. Вірус не вщухає на території України вже кілька років поспіль.

Як повідомляв УНН, з 2012 року власники свиноферм отримали всього 1,1% компенсацій за збитки, завдані АЧС.

В цілому на карті України не залишилося жодного вільного від АЧС регіону.

Вірус спровокував стрімке подорожчання свинини й сала.

Як наслідок, Україна почала нарощувати обсяги імпорту свинини.

"Так багато свинини, як зараз, ми не імпортували протягом останніх 4 років", - заявив нардеп Сергій Тригубенко, зазначивши, що українцям і надалі доведеться переплачувати за "іноземний товар, вигодуваний для нашого ринку на ГМО-добавках".

Українські Національні Новини

Економіка