ukenru
oberezhno-bimba-oglyad-podiy-za-11-18-grudnya

Обережно, бімба! Огляд подій за 11-18 грудня

 • 17932 переглядiв

Цього тижня в Україні двічі вибухнули "бімби". Вперше – коли стало відомо, що Надія Савченко вела переговори із сепаратистами. Вдруге "бімбануло" коли Кабінет міністрів вирішив віддати "Приватбанк" у державну власність.

Але все по порядку.

САВЧЕНКО
Про те, що Надія Савченко 7 грудня таємно зустрілася із сепаратистами у Мінську, стало відомо у неділю, 11 грудня. Факт зустрічі підтвердив самопроголошений голова так званої ЛНР Ігор Плотницький. Він заявив, що Савченко зустрічалася з ним і з так званим главою ДНР Олександром Захарченком. Під час зустрічі вони всі нібито обговорювали обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

Після цієї новини соціальні мережі буквально вибухнули гнівними постами та коментарями: одні обурювалися віроломством української льотчиці, інші – навпаки стали на її захист, кажучи, що це все наклеп і провокація. Наприклад, сестра Надії Віра заявила, що з Наді зробили перевертня. Віра Савченко звинуватила журналістів у "демонізації сестри" та заявила, що всі дії Надії були узгоджені з українськими службами, в тому числі й зі Службою безпеки України.

Проте у питанні спецслужб з’явилося непорозуміння. Радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що про свою поїздку до Мінська на зустріч з терористами Савченко нікого не попереджала. Також від дій Савченко відхрестилася і партія "Батьківщина". На своєму сайті політсила опублікувала офіційну заяву, в якій говорилося, що Надія не координує свої дії ані з фракцією, ані з партією. У вівторок, 13 грудня, Савченко вийшла зі складу партії "Батьківщина", проте залишалася в однойменній парламентській фракції. А вже у четвер, 15 грудня, "Батьківщина" прийняла рішення про виключення її зі складу фракції. Також того дня стало відомо, що народні депутати розпочали збір підписів про виключення Савченко зі складу комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Сама Надія Савченко спочатку довго мовчала – вона не підтверджувала, але й не спростовувала всі ці новини. Заяву вона зробила трохи згодом, коли громадськість була вже до межі від напруження. Надія підтвердила, що дійсно зустрічалася в Мінську з терористами та пояснила свій вчинок "бажанням звільнити полонених українців".

"Я обіцяла людям, що вийду з в'язниці та буду говорити навіть із чортом", – заявила Савченко.

Після цього вона додала, що ані в Плотницькому, ані в Захарченку вона чорта не побачила: "Я говорила з людьми. Я в них чорта не побачила. Тому що якби я хотіла побачити в них чорта, то ми б ні про що не домовилися".

ПРИВАТБАНК
Інформація про те, що найбільший комерційний банк країни "Приватбанк" можуть віддати у державну власність, ходила в банківських кулуарах вже давно. У "Приватбанку" заявляли, що всі розмови про націоналізацію – це лише атака на банк. Проте пізно ввечері в неділю, 18 грудня, міфічна атака стала справжньою "бімбою", затвердженою Кабінетом міністрів. Десь опівночі стало відомо, що уряд вирішив перевести "Приватбанк" у стовідсоткову власність держави.

Як повідомили міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, яка також брала участь у недільному засіданні уряду, з пропозицією про націоналізацію "Приватбанку" до уряду звернулися приватні акціонери. Мовляв, в інтересах клієнтів банку повним власником банку має стати держава. Після довгих переговорів Кабмін погодився на пропозицію акціонерів. За інформацією прес-служби уряду, це було зроблено лише заради "забезпечення стабільності у фінансовій системі країни".

Рішення уряду передбачає, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій "Приватбанку" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів. Як зазначили в уряді, ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

"Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі", – наголосили в Кабміні. А після цього відзначили: ухвалене рішення врятувало як "Приватбанк", так і всю банківську систему України.

Безперебійну роботу банку в майбутньому пообіцяв і директор з інформаційних технологій "Приватбанку" Дмитро Дубілет. На своїй сторінці в Facebook він написав, що хвилюватися немає причин, після націоналізації всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб "Приватбанку" будуть збережені, а сам банк працюватиме в стандартному режимі.

"Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. У нас все працює, як годинник. У головному офісі та у відділеннях залишаються ті ж професіонали. У банку створена унікальна корпоративна культура. Все це нікуди не дінеться", – написав Дубілет.

Тож не перемикайтеся, друзі. Найцікавіше – попереду.

Українські Національні Новини

Політика