noviy-udar-alzhir-rozirvav-dogovir-pro-druzhbu-z-ispaniyeyu-rozrakhovaniy-na-20-rokiv

Новий удар: Алжир розірвав договір про дружбу з Іспанією, розрахований на 20 років

 • 304939 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Адміністрація президента Алжиру оголосила в середу, що країна «негайно» призупиняє дію договору про дружбу з Іспанією, укладеного два десятиліття тому. Про це УНН пише посилаючись на АР.

Що передувало

Це був останній удар по нестійких відносинах між Алжиром і Мадридом, який залежить від постачання природного газу з Алжиру.

Напруженість різко зросла у складній тристоронній суперечці після того, як Іспанія, підтримала позицію Марокко щодо спірної території Західної Сахари. Алжир підтримує рух за незалежність полісаріо в регіоні, яке відкидає анексію Західної Сахари Марокко.

Деталі

У заяві канцелярії президента Алжиру Абдельмаджіда Теббуна йдеться про «невиправданий поворот» позиції Іспанії в березні, рівносильний «доконаному факту з використанням помилкових аргументів». У ньому йдеться про те, що з того часу Іспанія провела кампанію, щоб «виправдати» свою позицію.

У заяві зазначається, що Іспанія зловживає своєю роллю «керуючої держави» у Західній Сахарі доти, доки Організація Об'єднаних Націй не розбереться у багаторічній ситуації зі статусом великої, багатої на корисні копалини території. Таким чином, це «безпосередньо сприяє погіршенню ситуації в Західній Сахарі та регіоні», заявили у канцелярії президента Алжиру.

«Внаслідок цього Алжир вирішив негайно призупинити дію договору, який був основою у відносинах двох країн», — йдеться у заяві.

Договір датований 2002 роком.

Уряд Іспанії заявив, що жалкує про рішення Алжиру і підтвердив свою прихильність до договору про дружбу.

«Уряд Іспанії розглядає Алжир як дружню сусідню країну та підтверджує свою повну готовність підтримувати та розвивати особливі відносини співпраці між нашими двома країнами на благо народів обох країн», — йдеться у заяві МЗС Іспанії.

Доповнення

Іспанія була колоніальною державою в Західній Сахарі, доки вона не була анексована Марокко в 1975 році. З того часу Алжир і сусідній Марокко мали напружені відносини через долю Західної Сахари і навіть вели війну в пустелі.

Марокко хоче деякої автономії з його контролем для «південних провінцій».

Дві африканські країни розірвали дипломатичні відносини у серпні минулого року через протистояння.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Британія не впустила до країни 13-річну українку – депутат

     • 2732779 переглядiв