ne-rozbazariuvaty-resursy-a-skontsentruvatysia-na-zsu-istoryk-pro-propozytsiiu-demontazhu-arky-druzhby-narodiv

Не розбазарювати ресурси, а сконцентруватися на ЗСУ: історик про пропозицію демонтажу Арки дружби народів

 • 80384 переглядiв

Під час війни, що триває, демонтаж Арки дружби народів у Києві є недоречним, оскільки всі ресурси мають бути сконцентровані на Збройних силах, вважає історик Геннадій Боряк.

Під час повномасштабної війни демонтаж Арки дружби народів у Києві є неактуальними, адже всі наявні ресурси потрібно сконцентрувати на ЗСУ. Таку думку висловив журналісту УНН історик, заступник директора Інституту історії України Геннадій Боряк.

Звичайно, це все потрібно знести, знищити, але не зараз, коли у нас йде війна. Я вважаю, що зараз нам потрібно всі наявні ресурси не розбазарювати, не розпилювати на різні подібні проєкти, а сконцентрувати на ЗСУ. Тобто на сьогодні, на моє глибоке переконання, проєкт, пов'язаний з будь-якими діями довкола Арки, є неактуальними

- сказав Боряк.

Історик Малої академії наук України Ілля Левченко, коментуючи доречність демонтажу Арки дружби народів, заявив, що знесення або знищення творів мистецтва, з чим у нас часто асоціюють "декомунізацію", не звільняє від колоніальності.

"Мені йдеться в першу чергу не про демонтаж Арки дружби народів, а про критичне переосмислення радянських концепцій (на кшталт "дружби народів") та творів мистецтва, які їх утілювали, підтримували та (або) поширювали. Знесення або знищення творів мистецтва, а саме з цим у нас часто асоціюють "декомунізацію", не звільняє від колоніальності, не дозволяє, зрештою, поквитатися з цим минулим саме як із тим, що не має на нас безпосереднього впливу", - зазначив Левченко.

Також історик вважає, що продуктивнішим є шлях аналізу, критики, у тому числі художньої, від митців, радянської спадщини.

"Ми руйнуємо матеріальні рештки зі сподіванням забути, уникнути, проминути складні питання нашої історії та ідентичності, однак концепції та ідеології ширші та вітальніші за матеріальну культуру. Саме тому мені продуктивним виглядає шлях аналізу, критики, у тому числі і художньої, від митців, радянської спадщини. Перейменування "дружби народів" на "свободу українського народу" є радикальним способом зберегти цю арку через перейменування. Якщо "свобода українського народу" структурно, семантично та матеріально відповідна радянській "дружбі народів", то таке перейменування доречне", - вважає Левченко.

Контекст

Інститут національної пам'яті радить демонтувати Арку дружби народів у Києві.

У травні 2022 року Київрада ухвалила рішення щодо декомунізації назви арки Дружби народів. Її перейменували - на Арку Свободи українського народу.

Анна Мурашко

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі